Nieuwe versie My ASICS op komst

De nieuwe versie van My ASICS wordt binnenkort gelanceerd. Takehiro Tagawa, manager bij het ASICS Institute of Sport Sciences in het Japanse Kobe, licht al een tipje van de sluier van het nieuwe trainingsprogramma.

(foto asics)
Voor de nieuwe My ASICS ontwikkelde Tagawa wetenschappelijk onderbouwde trainingsschema’s, onder meer gebaseerd op een index die Anaerobic Threshold (AT) heet. “De AT is een belangrijk concept om de effectiviteit van training te meten,” stelt Tagawa.

“Er zijn drie basiselementen: hoe lang train je, hoe vaak train je, en hoe intensief train je. Tijd en frequentie zijn uiteraard eenvoudig te meten, maar de intensiteit van training is veel moeilijker. In andere sporten is het misschien een kwestie van voluit gaan, maar zo werkt het bij marathons niet.”

De optimale snelheid om een volledige marathon te lopen wordt bepaald door de AT, legt Tagawa uit. “Door ons te richten op methodes voor het verhogen van de AT kom je uit op het soort training dat je nodig hebt om een marathon te lopen. Dat klinkt misschien logisch, maar zo wordt er meestal niet over gedacht onder hardlopers.”

RUSTEN IS OOK TRAINEN

Tegenover Tagawa’s wetenschappelijke benadering, vindt hij onder hardlopers nog steeds veel misvattingen en bijgeloof. “De meest basale misvatting blijft dat hoe meer kilometers je rent hoe sneller je wordt. Dat lijkt logisch als je ziet dat snelle hardlopers meestal langere afstanden lopen, en minder snelle hardlopers ook minder veel lopen. Maar feitelijk klopt het niet als je kijkt naar trainingseffectiviteit en -efficiëntie.”

Een andere, veel voorkomende misvatting is dat je elke dag moet trainen. “Het hangt er natuurlijk vanaf hoe je hardloopt. Maar als je effectiviteit wil, realiseer je dan dat door je lichaam zo te stimuleren, je fysieke conditie in eerste instantie juist achteruit gaat. Op dat moment heeft je lichaam juist behoefte aan goede voeding en rust, om zich te kunnen ontwikkelen en verbeteren. Rusten is ook trainen.”

Met dit uitgangspunt is elke dag trainen dan ook geen optimale methode. Dat geldt ook, benadrukt Tagawa, voor hardlopen met pijn. “Net als het idee van elke dag trainen is er ook geen reden om te gaan hardlopen als je pijn hebt.”

PROEFKONIJN

Voor de methode die Tagawa ontwikkelde voor My ASICS baseerde hij zogezegd vooral op “logisch nadenken”. Maar vervolgens was de vraag of je er echt sneller van zou gaan hardlopen. “Dus ik heb het eerst op mezelf getest. Het was al meer dan 20 jaar geleden dat ik afstudeerde en stopte met fysieke inspanning. Toen ik begon met hardlopen had ik al moeite om het 10 of 15 minuten vol te houden. Gelukkig hebben we hier de nodige trainingsfaciliteiten, dus ik ben volgens deze methode gaan trainen en liep na 6 maanden mijn eerste marathon in 3 uur en 39 minuten.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.