Nieuwe trend in schoenenwereld: dit moet je weten over de hybride loopschoen

Train je zowel op verharde wegen als op bospaadjes en wissel je geregeld van ondergrond? Dan is een hybride of 'all-terrain'-schoen een aanrader.
Dit type schoen combineert namelijk het comfort en de souplesse van een ‘gewone’ loopschoen met de stevigheid en grip van een trailschoen. De adviseurs van loopspeciaalzaak runners’ lab lichten de nieuwe trend toe. 
Waarom is een hybride schoen interessant? 
De hybride of all-terrain loopschoen is dé nieuwe ‘area of interest’ binnen de loopwereld. Deze schoen bestaat uit een mix van eigenschappen van loopschoenen voor op de weg en trailschoenen. Het resultaat is één enkele schoen die op beide parcours of oppervlakken zijn mannetje kan staan. En dat is voor heel wat ‘door-to-trail’ lopers interessant: stap je thuis de deur uit en trek je via enkele verharde wegen richting de bospaden, onverharde weggetjes of lastig beloopbaar terrein? Dan is deze all-terrain schoen een geschenk. 
Dit type schoen geeft namelijk genoeg demping, zodat de impact van het lopen op de weg wordt gereduceerd, zonder de voeling en responsiviteit ervan weg te nemen. Dat laatste is namelijk een belangrijke vereiste bij trailschoenen. Bovendien moet er ook een balans zijn tussen de gladde buitenzolen die normaal gebruikt worden voor het vlakke, effen terrein en de zolen die nodig zijn om geen tractie te verliezen op de oneffen paden. Kortom: het comfort en de souplesse van een ‘gewone’ loopschoen moet verweven worden met de stevigheid, grip en eventueel zelfs waterafstotende eigenschappen van een trailschoen. 
Welk hybride model is geschikt? 
Tal van sportmerken kozen al voor de wisselwerking tussen deze twee type schoenen. Onder meer HOKA ONE ONE sloeg met hun Challenger ATR (All-Terrain Running) de nagel op de kop door de juiste balans te vinden tussen deze twee werelden. Het merk slaagde erin om één multifunctioneel exemplaar te ontwikkelen dat bijzonder comfortabel is, voldoende demping geeft, een goede grip waarborgt en licht is van gewicht. Bovendien is het mesh bij deze schoen stevig, maar toch goed ademend. Waar de schoen zich vooral mee onderscheidt is de mix van rubberen noppen en de dikkere middenzool. Door de doelgerichte plaatsing van deze noppen blijft het gewicht van de schoen laag. Het foam in de middenzool zorgt samen met de vernauwde hielkap voor meer stabiliteit en voor een goede schokabsorptie. Dit hybride model van HOKA ONE ONE legt je keuzestress dus aan banden. 
Conclusie: de ‘door-to-trail’-lopers onder ons hoeven voortaan niet per sé meer te kiezen tussen een schoen voor op de weg of eentje om door de bossen te crossen. Met één paar all-terrain loopschoenen zal je evenveel comfort ervaren zonder het in je portemonnee te merken. Hybride schoenen leveren zowel op trailpaden als op de weg goed werk, al blinkt het in geen van beide echt uit. Zoek je enkel uitdagende trailpaden op of – omgekeerd – loop je enkel maar op de verharde weg? Dan kan je toch beter kiezen voor een schoen die in één van deze ondergronden gespecialiseerd is. 
Verkrijgbaar bij runners’ lab 
De Challenger ATR 6 is net als gelijkaardige ‘all-terrain’ schoenen te verkrijgen bij runners’ lab. Het vinden van een geschikte loopschoen blijft echter heel persoonlijk. Een grondige individuele loopanalyse kan je helpen om de juiste loopschoen te selecteren die bij jouw loopstijl en voetafwikkeling past. Benieuwd? Maak dan zeker een afspraak bij de adviseurs voor een persoonlijke loopanalyse om deze modellen uit te testen of contacteer hen via WhatsApp Live Chat voor online advies (+32 479 05 65 99).

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.