Nieuwe loopwedstrijd op hipste vuilnisbelt van Nederland

Bij wielerfans is de Col du VAM of de VAM-berg intussen al genoegzaam bekend. Maar ook lopers beginnen de hipste vuilnisbelt van Nederland te ontdekken. Eind mei vindt er voor het eerst een wedstrijd plaats, voor het goede doel.

VAM staat voor Vuil Afvoer Maatschappij. Het is een voormalig afvalverwerkingsbedrijf met hoofdvestiging in Wijster, Drenthe. Eén van de oude stortplaatsen in Wijster heeft in de loop der jaren een metamorfose ondergaan. De voormalige vuilnisbelt is afgedekt met schone aarde en begroeid met gras en er zijn asfalt- en kasseiwegen aangelegd.

Zo is de Col du VAM of de VAM-berg ontstaan. Met een hoogte van 63 meter boven zeeniveau is het het hoogste punt van Drenthe. In het zo goed als pannenkoekvlakke Nederland is de VAM-berg – met stijgingspercentages tot 15% – uitgegroeid tot een uitdagende scherprechter in tal van wielerwedstrijden. De voorbije twee jaar vond hier zelfs het Nederlands kampioenschap plaats en ook het EK veldrijden 2021 kende zijn ontknoping op de VAM-berg.

Op 29 mei zal er voor het eerst ook een loopwedstrijd plaatsvinden op de VAM-berg. In de ‘ColduVamrun’ worden de (maximaal 900) deelnemers uitgedaagd om in een uur tijd zo veel mogelijk rondes van 2,5 km te lopen. Tegelijk lopen ze voor het goede doel. Voor iedere inschrijving gaat een vast bedrag naar KiKa (Stichting Kinderen Kankervrij).

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?