Nieuwe loopomloop verbindt drie natuurgebieden in provincie Antwerpen

De permanent uitgestippelde natuurloop verbindt Beerse, Merksplas en Rijkevorsel en is goed voor een totale afstand van 16 kilometer.

De nieuwe wandel- en looproute is een samenwerking van de drie gemeentebesturen met Sport Vlaanderen en het Agentschap Natuur & Bos (ANB). De vertrekplaatsen zijn de parking Blakheide in Beerse, het speelplein Poelberg in Rijkevorsel en de parking van Plantentuin ‘De Kleine Boerderij’ in Merksplas. Van daaruit kan je een verbinding maken naar de lus in Merksplas-Kolonie. “We bieden iedereen de kans om in een uniek kader te joggen, fietsen of wandelen”, aldus Hildegarde Quintens van ANB in Het Nieuwsblad. “Het zijn drie prachtige domeinen waar we een goed evenwicht gevonden hebben tussen natuur en recreatie.” 

 
De natuurloop bestaat uit 3 lussen: de groene lus van 4,2 km doorheen De Pomp start aan het speelpleintje ‘Poelberg’ in Rijkevorsel; de blauwe lus van 6,9 km kan je starten vanaf de parking Blakheide in Beerse of de parking aan de Plantentuin ‘De Kleine Boerderij’ in Merksplas. De rode lus van 5,2 km start aan Merksplas Kolonie. 
 
Alle drie de natuurgebieden zijn een restant van de historische Ab(t)sheide. “De Pomp is een kleiput van de vroegere baksteenindustrie”, vertelt schepen van Sport in Rijkevorsel Nathalie Stoffelen. “In de Blakheide werd ooit zand gewonnen en biedt nu afwisseling tussen loofbos en heideveldjes. Merksplas-Kolonie wordt gekenmerkt door onder andere dreven, vennen en open akkers.” 
 
Hier kan je het kaartje van de gloednieuwe natuurloop downloaden. 
 
Wil je de mooiste 100% natuurlopen in Vlaanderen ontdekken? In runningBE magazine belichten we in elk nummer een natuurloop van het Agentschap Natuur & Bos en vertellen we je de troeven ervan. Voor het zomernummer (nu verkrijgbaar) trokken we naar de kust voor de 100% natuurloop De Panne. Je leest het artikel hier digitaal. RunningBE magazine juli kan je ook hier eenvoudig online bestellen via onze webshop.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?