Nieuwe Australische loopschoen mag nooit op vuilnisbelt belanden

Elk jaar worden er naar schatting 20 miljard paar schoenen geproduceerd en belanden er 300 miljoen op de vuilnisbelt. Het nieuwe Australische loopschoenenmerk Tarkine wil die afvalberg een halt toeroepen.

EVA is de grote boosdoener in de schoenenafvalberg. EVA is de afkorting van ethyleenvinylacetaat en zit in de tussenzool van de meeste loopschoenen. Het kan wel duizend jaar duren vooraleer het volledig afgebroken is.

De Australische start-up Tarkine komt met een milieuvriendelijk alternatief op de proppen. Onze tegenvoeters hebben een loopschoen ontworpen die grotendeels gemaakt is van gerecycleerde en biologisch afbreekbare materialen. En wie op Tarkines loopt, hoeft niets in te boeten aan loopkwaliteit, claimen de Aussies.

De schoen is ontworpen om minstens duizend kilometer mee te gaan. En wanneer je toch een nieuw paar nodig hebt, kan je je versleten paar binnenbrengen voor recyclage en krijg je korting op je volgende paar Tarkines.

Tarkine is genoemd naar een waardevol maar door houtkap en mijnbouw bedreigd regenwoud in Tasmanië. De schoenen worden in China en Vietnam gemaakt met materialen afkomstig uit Europa en Azië, maar op termijn wil Tarkine alles honderd procent in Australië produceren.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?