Nieuwe app schiet automatisch in actie wanneer loper in nood is

Bij valavond joggen in een slecht verlicht park, rennen door een verlaten steegje, ... Veel lopers bekruipt in zo'n situaties een onbehaaglijk gevoel. De revolutionaire Epowar-app wil het onveiligheidsgevoel bij lopers aanpakken.

Het grote verschil met andere veiligheidsapps is dat de gebruiker van de Epowar-app niet op een knop hoeft te duwen om alarmboodschappen te versturen. De app detecteert wanneer iemand in nood is (aanval, aanranding, …) en schiet op dat moment automatisch in werking. Epowar werkt met een smartwatch om de pols van de gebruiker in combinatie met een smartphone en de app.

De Britse Erin-Jane Roodt, een studente bedrijfskunde aan de universiteit van Bath, is de bedenkster en oprichtster van Epowar. Ze kwam op het idee toen ze zag dat smartwatches hartaanvallen kunnen detecteren. Maks Rahman, pas afgestudeerd als master engineering aan dezelfde universiteit en mede-oprichter van Epowar, heeft de app ontwikkeld. 

“Als iemand wordt aangevallen, gaat zijn of haar beweging plotseling van heel regelmatig naar totaal niet regelmatig, wild en grillig”, legt Rahman uit in een interview met de BBC. “Als iemand plots op de grond ligt en afwerende bewegingen maakt, zal de app die verandering detecteren.” Die detectie gebeurt op basis van fysiologisch meetbare data en artificiële intelligentie.

“De Epowar-app zal onmiddellijk en automatisch al je vooraf geselecteerde contacten voor noodgevallen waarschuwen en je huidige locatie doorsturen. Ook zal er een luid alarm weerklinken en zal het al de gegevens meteen in de cloud opslaan, als bewijsmateriaal”, aldus Rahman. Zelfs als je smartphone stuk raakt of gestolen wordt, zullen de gegevens bewaard en raadpleegbaar blijven.

De app is momenteel nog in volle ontwikkeling. Het prototype wordt in de komende maanden uitvoerig getest en verbeterd. In september hopen Rahman en Roodt de Epowar-app volledig op punt te hebben en te kunnen commercialiseren.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?