Nieuwe aanval op wereldrecord marathon

Krijgen we in september een nieuwe wereldrecordhouder op de marathon? Zou best kunnen, want een van de beste lopers ter wereld doet een aanval op de huidige besttijd.

Eliud Kipchoge is voor velen de beste marathonloper van de laatste jaren. Hij won in 2016 de marathon van Londen en bleef toen slechts acht seconden boven het huidige wereldrecord van Dennis Kimetto (2u02’57”). Een paar maanden later werd de Keniaan ook olympisch kampioen in Rio. Eerder dit jaar liep Kipchoge trouwens al sneller dan Kimetto (2u00’25”), maar dat gebeurde tijdens het niet officieel erkende Breaking 2-event van Nike.

Het wereldrecord staat met andere woorden nog niet op naam van Kipchoge en daar wil de topatleet op 24 september verandering in brengen. In een persbericht liet de 33-jarige Keniaan weten dat hij het wereldrecord wil verbeteren op de marathon van Berlijn. “Dat is de perfecte plaats om een aanval op de besttijd te doen.” De Duitse hoofdstad is inderdaad geschikt om snelle tijden te klokken. De vorige zes keer dat het wereldrecord op de marathon verbeterd werd, gebeurde dat in Berlijn. De laatste keer door Kimetto in 2014.  

Kipchoge zelf won in 2015 in Berlijn, in een tijd van 2u04’00”. Zijn zege bleef toen ook bij omdat zijn schoenzolen tijdens de wedstrijd loskwamen. Anders zou hij toen allicht al dicht bij de tijd van Kimetto gekomen zijn. Op 24 september krijgt hij een nieuwe kans.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?