Nieuw wereldrecord op de halve marathon: 4 merkwaardige feiten

Op zondag 6 december verbeterde de Keniaan Kibiwott Kandie het wereldrecord op de halve marathon. We zetten vier opvallende statistieken op een rij.
Opnieuw een mijlpaal in de loopgeschiedenis: Kibiwott Kandie liep als eerste ooit een wereldrecord op de halve marathon onder de 58 minuten. Meer nog: hij verpulverde het record van zijn landgenoot Geoffrey Kamworor (58:01) door de 21 km in 57:32 te finishen. Een opmerkelijke prestatie waar heel wat over te vertellen valt. 
4 lopers onder 58′ 
Toen Geoffrey Kamworer vorig jaar in Kopenhagen zijn 58:01 noteerde, leek het alsof dit record een tijdje op de tabellen zou staan. Verrassend genoeg dook niet enkel Kandie onder die 58-minutengrens, maar ook drie andere lopers.
Voor zijn wedstrijd in Spanje had Kansie de 5de beste tijd in de geschiedenis met een persoonlijke besttijd van 58:38. Die tijd verbeterde hij zondag dus met meer dan een minuut om zijn PR en het wereldrecord te verpulveren. De tweede plek ging naar de huidige wereldkampioen op de halve marathon, Jacob Kiplimo (57:37). Rhonex Kipruto, wereldrecordhouder op de 10 km, vervolledigde het podium (57:49) en werd de snelste debutant op een halve marathon in de geschiedenis. De laatste loper die onder de 58′-grens dook, was de Keniaan Alexander Mutiso (57:59). 
3 scherpe tussentijden 
De kopgroep bestond tot op 2 km van het einde uit vijf man. Na 5 km kwamen de lopers door op 13:36 en na 10 km op 27:24. Die tussentijd komt zo in de top 25 van de wereldranglijsten. Slechts één Europeaan heeft ooit sneller gelopen: de Zwitser Julien Wanders die het Europese record van 27:13 op zijn naam heeft staan. Na 15 km klokte de groep een tussentijd van 41:10. Dat is slechts 5 seconden trager dan het 15 km-wereldrecord van Cheptegei … En de koplopers hielden dit hoge tempo vast tot aan de finish. 
3 wedstrijden, amper één seconde verschil 
Valencia was de derde wedstrijd waarin toppers Kandie en Kiplomo elkaar troffen. Vorig jaar liepen ze een 15 km-race in Brazilië, waar Kandie het van Kiplomo won met één seconde. Op de wereldkampioenschappen in oktober, was het dan weer Kiplomo die de bovenhand nam en de meet 5 seconden eerder kruiste. Dat is exact het tijdverschil waarmee Kandie Kiplomo vorige zondag versloeg. In de drie wedstrijden die ze samen liepen – goed voor 57 km in totaal -, is er dus slechts een verschil van 1 seconde wanneer we hun eindtijden optellen. Kandie is er 24, Kiplomo amper 20. De loopwereld kan zich warm maken voor heel wat spannende duels in de toekomst. 
4 halve marathons, 4x onder 59′ 
Tot nu toe zijn er minder dan 30 lopers in geslaagd om 21 km binnen de 59 minuten te lopen, maar het lukte Kandie in elk event waaraan hij dit jaar deelnam. Hij begon: zijn seizoen met een 58:58 op de RAK Half in de Verenigde Arabische Emiraten, liep 58:38 in Praag in september, klokte 58’54” op het WK in Polen om dan zondag de eerste loper in de geschiedenis te worden die onder de 58 minuten dook. Kandie is nu de loper met de meeste sub 59′-resultaten dan eender wie. En hij behaalde ze allemaal op minder dan 1 jaar tijd.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?