Nieuw onderzoek: lichaamsbeweging cruciaal bij het verminderen van mentale klachten

Een recente studie toont aan dat lichaamsbeweging erg doeltreffend is om depressie, angst en andere pshychologische klachten tegen te gaan. En zeker als je aan een bepaalde intensiteit sport.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zou 1 op 8 mensen kampen met mentale gezondheidsproblemen. Tijdens de coronapandemie, stelde de WHO vast dat angststoornissen met 26% en depressies met 28% waren toegenomen. Wetenschappers zagen deze trend voortzetten, en raden aan om regelmatige lichaamsbeweging op te nemen in het behandelplan bij mentale gezondheidsproblemen.

Positief effect

Een recente studie, gepubliceerd in The British Journal of Sports Medicine, ondersteunt dit en toont aan dat fysieke activiteit erg doeltreffend is in het verminderen van psychologische gezondheidsproblemen.

De studie omvatte 97 reviews van willekeurige, gecontroleerde experimenten. In totaal ging het om 1039 experimenten met 128.119 deelnemers die hun fysieke activiteit verhoogden tijdens een periode van 12 weken. De deelnemers werden nadien onderzocht op symptomen van depressie, angst en andere psychologische klachten.

Uit de meta-analyse bleek dat het verhogen van de fysieke activiteit een groter positief effect had op de psychologische klachten dan standaard zorg.

De onderzoekers suggereren hiermee níet dat therapie of medicatie overbodig zouden zijn als je vaak sport. Wel, stellen ze dat lichaamsbeweging een cruciaal onderdeel moet zijn van het behandelplan bij psychologische gezondheidsklachten. Een combinatie van therapie en veranderingen in levensstijl (meer sporten, evenwichtige voeding, minder stress…) is daarom aangeraden.

Hoge intensiteit

Alle types lichaamsbeweging, zoals wandelen, pilates en weerstandstraining, brachten voordelen met zich mee, maar de studie toonde wel aan dat korte inspanningen aan hoge intensiteit het effectiefst waren in het verminderen van mentale klachten. Deze korte inspanningen zorgen voor een snel effect en toename van geluksstofjes in ons brein, zoals endofines. Daarnaast krijg je een voldaan en trots gevoel nadien, wat een boost kan geven aan je zelfvertrouwen en je doet beseffen waartoe je in staat bent.

Wanneer merk je de voordelen?

De meeste beweegplannen en bewegingsexperts suggereren om minstens drie maanden (meer) te bewegen om resultaten te zien. Dit advies wordt in het nieuwe onderzoek ondersteund, want de meest effectieve resultaten vonden plaats binnen het tijdsframe van 12 weken. Op drie maanden tijd beginnen de meesten de voordelen van lichaamsbewging te merken. Op dat punt kan je lichaam herstellen van zwaardere trainingssessies en heb je een betere techniek ontwikkeld om aan een hogere intensiteit te kunnen sporten. Op fysiologisch vlak bereikt je lichaam na drie maanden een niveau waarbij het gestimuleerd wordt om te zich aan te passen.

Door de endorfines die vrijkomen wanneer je kan trainen aan een hogere intensiteit, is het tijdsframe van drie maanden ook een goede richtlijn op mentaal vlak. Deze hormonen helpen ons om een euforisch gevoel en gevoel van verwezenlijking te ervaren na een workout, wat wonderen doet om angst, depressie en stress te bestrijden.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?