Nieuw bier … dat goed is voor je gezondheid!

De National University of Singapore heeft een bier ontwikkeld dat probiotica bevat die toxines en virussen neutraliseren én je immuunsysteem reguleren. Hoezo, bier ongezond?
Het was 22-jarige wetenschapsstudente Alcine Chan die op het idee kwam om probiotica (die zorgen voor een goede darmgezondheid) in bier te verwerken. Zij nuttigt zelf op regelmatige basis probiotische dranken, maar merkte op dat die meestal zuivelproducten zijn (denk maar aan yoghurt of kefir). Niet ideaal voor zij die lactose-intolerant zijn. Vaak zitten deze gezonde bacteriën ook in gefermenteerd eten als zuurkool, maar nog nooit eerder werd er geëxperimenteerd met probiotica in bier.
Om die probiotica ook in bier te verwerken, is dan ook niet zo evident: de hopzuren in het bier zorgen ervoor dat de probiotica niet groeien en dus niet overleven. Het duurde dan ook zo’n 9 maanden om het bier op punt te stellen. Chan en de NUS’ Food Science and Tehnology Programme experimenteeerden met 5 verschillende probiotische soorten, maar de lactaatzuurbacterie zorgde voor de optimale hoeveelheid levende bacteriën die er in bier mogelijk zijn. Die bacterie voedt zich met de suikers in het ongefermenteerde bier, waardoor het wat wrang smaakt. Het duurt een maand om het bier te brouwen en er zou al interesse zijn van een Japanse onderneming. Benieuwd wanneer wij ons in Europa kunnen trakteren op dit biertje – zonder schuldgevoel.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?