Nieuw aantrekkelijk parcours voor snel groeiende Sofico Gent Marathon

Het parcours van de volgende editie van de Sofico Gent Marathon, op zondag 24 maart 2024, zal er helemaal anders uitzien dan dit jaar. De grootste marathon van het land pakt uit met een volledig vernieuwde omloop op basis van twee pijlers: meer passages door het historische stadscentrum van Gent en een extra focus op loopcomfort. Voor het eerst worden er meer dan 15.000 deelnemers verwacht.

“De Sofico Gent Marathon kent een enorme groei. Het nieuwe parcours is een stuk aantrekkelijker voor de vele bezoekers uit binnen- en buitenland die voor een sportief weekend naar Gent komen. Daarbij keken we met de Stad Gent naar zowel loopcomfort als het integreren van toeristische trekpleisters. Daarin zijn we geslaagd!”, zegt Greg Broekmans van organisator Golazo sports.

Het nieuwe marathonparcours bestaat uit vier delen: een westelijke, noordelijke, oostelijke en zuidelijke lus. De start en finish blijven aan de Topsporthal, en bij elke lus keren de lopers terug naar het stadscentrum, wat de deelnemers en supporters vier passages door hartje Gent zal opleveren.

De aanvangskilometers, in het westelijke deel van Gent, lopen langs de Watersportbaan en het AZ Jan Palfijn-ziekenhuis, gevolgd door een passage langs de Nieuwe Wandeling. Via de Coupure trekken de deelnemers voor de eerste keer richting het stadscentrum. In 2023 gebeurde dat via de kasseien van het Sint-Michielsplein en de Graslei, ditmaal loopt het parcours over de Korenmarkt en langs het Gentse stadhuis. Wanneer de deelnemers aan de Korenmarkt passeren, zullen ze de drie iconische torens van Gent zien: de Sint-Niklaaskerk, het Belfort en de Sint-Baafskathedraal.

Na de eerste passage door hartje Gent is het tijd voor de noordelijke lus richting De Nieuwe Dokken, een nieuw stadsgedeelte in Gent waar vroeger havenactiviteiten plaatsvonden. Vanuit de haven krijgen de deelnemers al vlug de derde lus in het parcours voor de voeten geschoven, maar eerst wacht passage nummer twee door het centrum. Via de Dampoort, de Sint-Jorisbrug en de Vlasmarkt trekken de deelnemers langs de Scheldedijk in oostelijke richting naar een groene oase in de stad: de Gentbrugse Meersen.

Dwars door het voetbalstadion van KAA Gent

Langs de Scheldedijk keren de lopers voor de derde keer terug richting stadscentrum. Via het Keizerspark en het Liedermeerspark wacht nu een zuidelijke passage door het voetbalstadion van KAA Gent. De deelnemers zullen letterlijk door het stadion lopen. Daarna keren ze langs het Universitair Ziekenhuis terug naar de Schelde, zodat ze via de Kinepolis, de Muinkkaai, het Zuid en de vernieuwde bibliotheek De Krook Gent opnieuw binnenlopen. Wanneer ze de binnenstad voor de laatste keer verlaten, is het nog 5 km tot de finish. Via de Bijloke, de Henleykaai en de Neermeerskaai wordt er langs het water koers gezet richting de finish aan de Blaarmeersen, op de atletiekpiste in de Topsporthal.

Halve marathon & 10 km

Naast de marathon staat er op 24 maart ook een halve marathon en een 10 km op het programma. De deelnemers aan de 21,095 km zullen de westelijke en noordelijke lus van de marathon afhaspelen. Het parcours van de 10 km loopt langs de meanderende Leie en natuurgebied De Assels. Alle afstanden starten en eindigen aan de Topsporthal.

Een échte stadsmarathon

“Het nieuwe parcours zal ongetwijfeld nóg meer marathonlopers aantrekken”, aldus Sofie Bracke, de Gentse schepen van Sport. “Geen lange passages ver buiten het centrum, wel een afwisselend parcours langs de mooiste plekken van de stad. Van het Houtdok in het noorden tot het stadion van KAA Gent in het zuiden, van de Blaarmeersen in het westen tot de Gentbrugse Meersen in het oosten. Een échte stadsmarathon dus!”

Ook bij Sofico, internationaal softwarebedrijf en al jarenlang titelpartner van de Gentse marathon, is het enthousiasme over het nieuwe parcours groot. “Onze roots en ons kloppend hart liggen in Gent”, zegt Piet Maes, CTO & co-founder van Sofico. “We zijn dan ook verheugd om onze thuisstad als decor te mogen presenteren voor dit fantastische loopspektakel. We zijn blij dat alle lopers en hun supporters op 24 maart zullen kunnen genieten van al het moois dat Gent te bieden heeft.”

PRAKTISCHE INFO SOFICO GENT MARATHON

Programma zaterdag 23 maart 2024:

• Afhalen borstnummer aan de inschrijvingstent van de Sofico Gent Marathon aan de Topsporthal: 12u00 –17u00

Programma zondag 24 maart 2024:

• Afhalen borstnummer: 8u00 – 10u30
• Start Sofico Gent 10k: 9u30
• Start Sofico Gent Marathon & Halve Marathon: 10u

Locatie:

Start & aankomst voor alle afstanden bevinden zich aan de Topsporthal Vlaanderen, Zuiderlaan 14, 9000 Gent

Meer info & inschrijvingen:

www.soficogentmarathon.com

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.