De universiteit van het Nederlandse Wageningen volgt al meer dan 12 jaar lang bijna 5000 Nederlanders op die een hartinfarct hebben gehad. Uit nieuwe onderzoeksresultaten blijkt dat het eten van enkele porties ongezoete yoghurt per week, ongeacht het vetgehalte, het sterfterisico door hart- en vaatziekten met 20 procent doet afnemen.
Ook andere zuivelproducten – zoals melk en diverse soorten kaas – werden onderzocht, maar daarbij werd geen correlatie gevonden.
“Dit onderzoek was observationeel en we kunnen dus niet van oorzaak en gevolg spreken”, zegt Esther Cruijsen van de afdeling Humane Voeding van Wageningen University & Research op de website van de Nederlandse Alliantie Voeding. “Toch onderstrepen de resultaten het belang van gezonde voeding, in dit geval yoghurtinname, bij hartpatiënten.”
“Maar hoe yoghurt het sterfterisico doet verlagen, is nog niet duidelijk. Een van de hypothesen is dat probiotica in gefermenteerde zuivel gunstige effecten kunnen hebben op het microbioom in de darmen en daarmee het immuunsysteem verbeteren en ontstekingen verminderen. Wat vervolgens de kans op een terugkerend hartinfarct verkleint”, aldus Cruijsen.