Nederlandse marathonsensatie wint loodzware bergmarathon

Trailrunning en wegmarathons kunnen heel goed samengaan. Dat bewees de Nederlandse Nienke Brinkman afgelopen weekend opnieuw met winst in de Zegama-Aizkorri, een bergmarathon met meer dan 5000 hoogtemeters in het Baskenland.

De 28-jarige Brinkman geldt als een echte verrassing in de marathonwereld. De voormalig hockeyster is pas tijdens de coronapandemie serieus met hardlopen begonnen. Bij haar debuut op de marathonafstand in Valencia liep ze vorig jaar meteen de derde Nederlandse tijd ooit. Bij haar tweede marathon zette ze die trend door: in de NN Marathon Rotterdam op 10 april brak ze het Nederlands record naar 2u22’51”.

STERKER DOOR TRAILS

Na de finish verklapte de in Zürich wonende atlete een deel van haar geheim. Waar de meeste marathonlopers zweren bij veel kilometers maken op de weg, gaat zij bewust van het gebaande pad af met trailruns. “Die wedstrijden maken mij sterk”, zei ze tegen de NOS. “Het is enorm zwaar, maar het is ook wel weer een andere tak van sport. Op de weg probeer je een constante snelheid aan te houden. In de bergen gaat het omhoog en weer omlaag. Daar heb je geen constante snelheid.”

DIK PARCOURSRECORD

Tijdens de Zegama-Aizkorri, een wedstrijd uit de fameuze Golden Trail Series, was het parcours van 42 kilometer ook allesbehalve vlak: onderweg moesten de deelnemers 5472 hoogtemeters overbruggen. Brinkman had voor die trailmarathon slechts 4u16’43” nodig, wat een dik parcoursrecord van liefst 20 mintuten betekende. De nummer twee, de Zwitserse Maude Mathys, volgde op iets minder dan tien minuten. De Spaanse Sara Alonso werd derde.

In deze video kan je de finish van Brinkman bekijken en verder terug in de livestream zie je ook nog beelden van deze loodzware marathon:

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?