Nederlandse 3D-printer print gezonde gepersonaliseerde snacks

Het Nederlandse onderzoeksconsortium IMAGINE heeft een 3D-voedselprinter ontwikkeld waarmee gezonde gepersonaliseerde snacks geprint kunnen worden, zogeheten Nutri-Bites.

De Nutri-Bites bestaan uit vier personaliseerbare componenten: deeg waaruit cups gemaakt worden, micronutriëntpoeder voor op de bodem van de cup, een vulling en tot slot de topping.

Zo ontstaat een tussendoortje dat aan de buitenkant lijkt op een bladerdeegsnack, maar qua structuur meer wegheeft van zandkoekjes, met daarin een zachte, zoete vulling die qua substantie vergelijkbaar is met appelmoes of een dikke milkshake.

Wageningen Food and Biobased Research, dat verbonden is aan de Universiteit van Wageningen, staat in voor het voedseltechnologische ontwerp van IMAGINE: zij ontwerpen de samenstelling van de verschillende soorten deeg, vullingen en toppings.

“Op basis van onze wetenschappelijke kennis maken we materialen die de gewenste voedingswaarden bevatten, die verwerkbaar zijn in de 3D-printer én die smakelijk zijn”, zegt onderzoeker Martijn Noort op de website van Wageningen University & Research.

“Deze recepturen bevatten bijvoorbeeld zoveel mogelijk gezonde vetzuren, eiwitten of juist zo weinig mogelijk suiker. We gebruiken hierbij zoveel mogelijk gezonde ingrediënten zoals havervezel, amandel, pruim of wortel. Doordat we de Nutri-Bite uit allemaal componenten opbouwen, kunnen we heel veel combinaties maken”, aldus Noort.

Die combiniaties worden gekozen op basis van de karakteristieken  van de proefpersonen: lengte, gewicht, lichaamsvorm, eventuele maagdarmproblemen, de verwachte inspanning die ze gaan leveren, … Daardoor zijn de Nutri-Bites voor iedereen anders van samenstelling. Op die manier denken de onderzoekers heel gericht iemands gezondheid of prestaties te kunnen verbeteren.

De voedselprinter van IMAGINE wordt momenteel getest in twee fieldlabs: in Eindhoven is er een test gericht op het verbeteren van prestaties van soldaten. Later deze zomer volgt een gezondheidsgerichte test met patiënten in ziekenhuis Gelderse Vallei.

“We laten zien wat we nu allemaal kunnen en dat dit concept van digitale voedselproductietechnologie werkt, maar onderzoeken ook welke onderdelen nog verbeterd moeten worden”, besluit Noort.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.