Nederlands onderzoek geeft antwoord op vraag waarom afvallen zo lastig is

Wetenschappers van het Amsterdam UMC hebben bij 60 proefpersonen onderzocht wat er in bepaalde hersengebieden gebeurt tijdens het eten. Bij mensen met een normaal gezond gewicht blijkt er heel veel te gebeuren, bij mensen met overgewicht heel weinig. En net dat maakt het voor obese personen zo lastig om af te vallen ...

De studie van het Amsterdam UMC werd gepubliceerd in het academisch tijdschrift Nature Metaboism. In een reeks experimenten kregen 30 personen met een gezond gewicht en 30 mensen met obesitas (een bmi van meer dan 30) via een slangetje in de neus voedingsstoffen in hun maag: glucose, vet of kraanwater (als controleproef).

Bij de proefpersonen met een gezond gewicht konden de onderzoekers veranderende hersenactiviteit vaststellen in gebieden waarvan bekend is dat ze de eetlust en voedselinname regelen. Ook kwam er bij hen extra dopamine vrij, een signaalstof die voor een fijn gevoel zorgt en belangrijk is voor gezond eetgedrag.

Bij de obese proefpersonen kwam geen extra dopamine vrij en kon geen meetbare verandering in de hersengebieden die met voedselinname te maken hebben vastgesteld worden. De hersenen registreerden dus niet dat er voedsel in hun maag zat. Wellicht moeten mensen met obesitas meer eten om toch dopamine aan te maken.

“Dit is echt een interessant en kwalitatief hoogstaand onderzoek”, zegt hoogleraar obesitas Liesbeth van Rossum van het Erasmus MC op de website van de NOS. “Het laat zien dat mensen met obesitas niet op zichzelf kunnen vertrouwen als het gaat over de vraag of ze vol zitten of niet. We wisten al dat begeleiding en zorg bij deze groep belangrijk zijn, maar dit onderzoek onderstreept dit.”

Volgens van Rossum was al bekend dat mensen met obesitas gemiddeld meer hongerhormonen en gemiddeld minder verzadigingshormonen aanmaken en dus makkelijker dooreten. “Dit is een weer een nieuwe manier waarop te veel buikvet het lichaam heeft geherprogrammeerd.”

De NOS laat ook voedingsonderzoeker Paul Smeets van de Wageningen Universiteit aan het woord. Hij is kritisch over het gering aantal deelnemers aan de proef en waarschuwt dat het onderzoek niet kan vertaald worden naar iedereen met obesitas. Smeets onderschrijft wel dat de studie van het Amsterdam UMC aantoont dat het niet makkelijk is om af te vallen, omdat het lichaam tijd nodig heeft om zich aan te passen aan een nieuwe situatie met een gezonder gewicht.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?