Nederlanders ‘ontlopen’ de file

In Nederland is een proefproject van start gegaan waarbij werknemers het laatste stukje van hun woonwerk-traject al lopend afleggen. 'The Last Mile' is een van de vele initiatieven waarmee onze noorderburen het fileleed willen verminderen.

Nederlanders staan gemiddeld 44 uur per jaar in de file. In Rotterdam loopt die tijd op tot wel 71 uur. De havenstad is daarmee de koploper in Nederland. Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu hoopt dit jaar het aantal files in Nederland met 20 procent terug te dringen. Ze heeft 170 miljoen euro beschikbaar gesteld voor grote en kleine initiatieven.

‘The Last Mile’ is een van die projecten. Het komt erop neer dat je het laatste stukje naar je werk al lopend aflegt, in plaats van stil te staan in de file. Een tiental werknemers van Rijkswaterstaat en het Havenbedrijf waren woensdag de proefkonijnen voor het project in Rotterdam.

“Mensen kiezen voor de auto, waarbij de laatste kilometers naar het werk vaak een probleem zijn”, zegt organisator Aernout van der Bend op de openbare omroep NOS. “Bij The Last Mile rennen mensen de laatste 1,5 tot 3 kilometer naar hun werk. Ze krijgen begeleiding tijdens het lopen en hun werkkleding en tassen worden door een pendelbusje of een fietskoerier op het werk afgeleverd.”

Het initiatief heeft volgens de organisator veel voordelen: minder uitstoot van schadelijke stoffen, werknemers komen minder vaak te laat en ze gaan ook meer bewegen. Volgens van der Bend is The Last Mile een klein project, maar zijn er daar een heleboel van. “En samen maakt dat heel veel verschil.”

Bekijk de reportage over ‘The last Mile’ op de NOS:

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?