Naar de top van de Mount Everest in 26 uur!

De Spaanse ultramarathonloper Kilian Jornet bereikte de top van de Mount Everest na een beklimming van slechts 26 uur, zonder extra zuurstof.
Kilian Jornet klom van het Everest Base Camp, gelegen op 5100 meter hoogte, naar de top (8848 meter) in ‘amper’ 26 uur. De meeste klimmers hebben soms wel 4 dagen nodig om dezelfde afstand af te leggen. Bovendien zijn ze, in tegenstelling tot Jornet, meestal voorzien van extra zuurstof en touwen. Jornet kon tijdens zijn expeditie rekenen op de begeleiding van een ervaren berggids en een cameraman. De top van de Everest bereikte hij echter alleen. 
Na deze toptijd op de beklimming wilde de 29-jarige Spanjaard ook graag een supersnelle tijd neerzetten op de afdaling, zodat hij het record zou breken op zowel de beklimming als de afdaling vanaf het basiskamp. Helaas dwong een maagvirus hem om tijdens zijn weg naar beneden te stoppen bij het Advanced Base Camp op 6400 meter. Op dat moment was hij 36 uur onderweg.
Kilian Jornet is een van ’s werelds beste ultra- en berglopers. Hij heeft verschillende overwinningen op zware wedstrijden op zijn palmares staan. Zijn meest recente beklimming van de Mount Everest maakte deel uit van een ambitieus vierjarig project ‘Summits Of My Life’. Het doel was om snelheidsrecords te vestigen in het stijgen en dalen op een aantal van de meest uitdagende bergen van de wereld. De uitdaging startte in 2012 op de Mont Blanc en Jornet zetten al verschillende FKT’s (‘Fast Known Time’) neer op o.a. de Matterhorn, de Denali en de Aconcagua. De Everest expeditie was het sluitstuk van zijn project.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?