Na de blessure: 3 tips om niet te hervallen

Blessures! Hopelijk heb je er zo weinig mogelijk mee te maken. Indien je toch 'prijs' hebt, hou dan een paar regels in het achterhoofd als je je loopschoenen terug aantrekt.

1. Hoelang was je buiten strijd?

Belangrijk om het antwoord op die vraag te weten. De duur van je inactiviteit houdt nauw verband met het verantwoorde volume dat je bij je comeback het best traint. Een weekje buiten strijd? Herneem dan met een rustweek uit je schema om weer op gang te komen. Drie weken niet gelopen? Keer terug naar de trainingen van drie weken geleden. Lag je langer in de lappenmand? Bouw dan je conditie terug op met rustige duurloopjes (70% tot 75% van je maximale hartslag). Daarna kan je weer intensiteit toevoegen en je loopschema hernemen. Weet ook dat getrainde recreanten veelal sneller hun oude niveau terugvinden dan beginners.

 2. Wees voorzichtig met intensief werk

Laat de intervaltrainingen bij het begin van je terugkeer nog even achterwege. Het hangt natuurlijk wel af van de blessure die je had. Luister naar je lichaam en leg de intensiteit in het begin zeker laag om de getroffen pees of spier niet te zwaar te belasten.

3. Bouw verstandig op

Verhoog het volume van je trainingen met maximaal 10 tot 15 procent per week. Heb geduld en weet dat je je conditie snel weer opbouwt. Maar als je te snel te veel wil doen, loeren overbelastingsblessures om de hoek.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?