Na Belgenmop bij BK marathon, gaat het ook mis bij de Nederlanders

Een week na het Belgische kampioenschap marathon, stond de Nederlandse variant op het programma. En ook daar dook na afloop een probleem op.

In tegenstelling tot bij ons organiseren de Nederlanders hun nationaal marathonkampioenschap gewoon in eigen land. Amsterdam was het decor voor het NK marathon. Zoals verwacht was Abdi Nageeye de snelste Nederlander. Hij zette ook een nieuw Nederlands record neer (2u08’16”). De vorige besttijd (van Kamiel Maase) stond al tien jaar op de tabellen. Nageeye deed niet mee voor de algemene eindzege in Amsterdam. Hij werd negende. De Keniaan Lawrence Cherono won de 42ste marathon van Amsterdam in 2u05’08”.

Papiermolen

Terug naar het NK. Edwin de Vries werd tweede in 2u19’36”, Luuk Metselaar derde in 2u22’09’. Ruim tien minuten later finishte Mark Muller (op de foto rechts naast zijn broer Marco, die 5de werd) als vierde. Toch is de kans groot dat Mark Muller alsnog de bronzen medaille zal krijgen. Metselaar heeft namelijk geen Nederlandse wedstrijdlicentie.

Het verhaal doet onvermijdelijk terugdenken aan het Belgische kampioenschap van een week geleden, waar de snelste landgenoot geen gouden medaille kreeg.