Na 30 jaar bijna gelijkheid tussen mannen en vrouwen in trailwereld

30 jaar geleden werd het eerste WK Mountain Running georganiseerd. Tot op heden waren de wedstrijden voor vrouwen en mannen verschillend, maar daar komt normaal verandering in.

Het recentste WK Mountain Running vond in het najaar van 2015 plaats in Wales. Mannen werkten er een parcours van 12 kilometer af, vrouwen moesten genoegen nemen met een omloop van 8 kilometer. In teamverband bestaan mannenteams op het WK uit 6 lopers, de vrouwenploegen uit 4.

Tijd om dat gelijk te schakelen, dachten ze vooral in de VS. Daar is trailrunning ook bij vrouwen enorm populair en een intensieve socialmediacampagne met bijbehorende petitie heeft een en ander in gang gezet.

De overkoepelende bond (WMRA) liet weten dat er een plan op tafel ligt om de afstanden voor mannen en vrouwen op 10 kilometer te leggen en dat teams van beide geslachten voortaan uit vier deelnemers mogen bestaan. Een goede zaak, ook al kunnen deze maatregelen pas ten vroegste in 2017 worden ingevoerd. In het najaar van 2016 moet er eerst nog een meerderheid gevonden worden om deze aanpassingen goed te keuren.

En net daar zit het addertje onder het gras, want omdat er nu eenmaal landen zijn die zelfs liever helemaal geen vrouwen zien deelnemen (zie hieronder de marathon van Iran als voorbeeld), is de gendergelijkheid nog geen uitgemaakte zaak. Wordt hoe dan ook vervolgd.

Mensen die de petitie willen tekenen, dat kan nog steeds. De link staat hieronder.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?