Mutai is de beste in marathon van Brussel

De Keniaan Joash Mutai heeft de marathon van Brussel op zijn naam geschreven. Bij de vrouwen zegevierde de Duitse Claire Macht.

Bij de start om 9.00 uur in het Jubelpark, was het al duidelijk dat de weersomstandigheden perfect zouden zijn: zonnig, maar niet te warm. De drie Kenianen vonden elkaar onmiddellijk, en gingen er van bij de start samen vandoor. Moses Mwarur maakte het tempo voor zijn landgenoten Noah Kosgei, die na zijn tweede plaats van vorig jaar voor winst ging, en uitdager Joash Mutai.

Vladiminir Tochinski, een 45 jarige Wit-Rus die in België woont en vorig jaar derde was, Jelle Bertels, Belgisch kampioen berglopen die zijn debuut maakt op de marathon, en de Zuid-Afrikaan David Ashworth zochten achter de Kenianen hun eigen tempo.

Na 8 kilometer liepen Tochinski en Ashworth samen, terwijl Bertels vijftien seconden later volgde. De Kenianen liepen dan al enkele minuten verderop, aan een tempo dat hen naar een tijd onder de 2u15? moest brengen. De situatie bleef onveranderd na 16 kilometer, al begon Bertels wel dichter te komen op het duo voor hem. Halfweg kwamen de koplopers door in 1u07?40?.

Na 28 kilometer zat het werk voor haas Mwarur erop. En zoals zo vaak in de marathon brak de wedstrijd los na 30 kilometer. Mutai liep weg van Kosgei. Bij de achtervolgers moest Tochinski de rol lossen, zodat Bertels in vierde positie kwam, maar uit de achtergrond kwam ook Jaad Abdelilah opzetten. De in Laken wonende Spanjaard was vorig jaar nog derde op de halve marathon, en leek op weg naar een schitterend debuut op de marathon.

Het golvende parcours had duidelijk zijn tol geëist, zo bleek als de lopers de finish aan de Grote Markt naderden. Mutai snelde steeds verder weg van zijn landgenoot, maar een tijd onder de 2u15? zat er niet meer in. Hij won uiteindelijk in 2:16?40?, bijna drie minuten voor een ontgoochelde Kosgei. Tien minuten later behaalde de verrassende Abdelilah het brons in 2:29:52. Jelle Bertels was de eerste Belg op de vijfde plaats in 2u33?05?.

De eerste vrouw werd de Canadese Claire Macht. Ze haalde de Limburgse Hilde Kippers pas 400 meter voor de meet in. Kippers was snel vertrokken, maar crashte op het einde helemaal. In de laatste kilometers begon ze te zwijmelen en moest ze twee keer gaan zitten, en zag zo de winst door de vingers glippen. Na aankomst ging het recht naar de ziekenboeg, waar ze na enkele suikers snel weer op de been was, en ze het verlies grappend kon relativeren.

In de halve marathon bleek de 47-jarige Michael Bus van bij de start de sterkste van het pak. Hij won in 1:12:19. De Canadees Andre La Gerche, cardioloog in Leuven, liep in zijn eentje naar de tweede plaats. Derde was de Spanjaard Marc Garcia Gimenez

Marathon
1. Joash Mutai 2u16:40
2. Noah Kosgei 2u19:23
3. Jaadar Abelilah 2u29:52
Marathon vrouwen
1. Claire Macht 3u06:14
2. Hilde Keppens 3u08:49
3. Corinne Paoletti 3u11:15
Halve marathon
1. Michael Buss 1u09?49
2. Andre La Gerche 1u12?17
3. Marc Garcia Gimenez 1u12?37
Mini-Marathon
1. Francois Dupont 11?50?
2. Benjamin Merveille 11?51?
3. Arnaud Van Vracen 12?34?
Knack Weekend Ladies Run
1. Margaret Lloyd 15?27?
2. Maura De Troyer 15?55?
3. Melanie Bovy 15?58?

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.