Multi-inzetbaar: dit vonden onze testers van de New Balance Fresh Foam X 1080v12

Volgens New Balance is de Fresh Foam X 1080v12 de beste schoen die ze ooit gemaakt hebben: van beginner tot marathonloper, iedereen kan er optimaal mee presteren. Een straf statement, dat we met veel plezier grondig checken.
De mening van onze redactrice:

De New Balance Fresh Foam X 1080v12 is een neutrale loopschoen die bij elk type training en elke afstand zijn mannetje weet te staan. Dankzij het zachte maar stevige Fresh Foam X in de tussenzool scoort deze dynamische duizendpoot hoog op responsiviteit en multi-inzetbaarheid. Aan comfort absoluut geen gebrek: het stretchy Hypoknit-bovenwerk volgt elke minuscule beweging perfect en de gewatteerde hielkap zet de achterkant van de voet veilig vast.

De brede basis van de New Balance Fresh Foam X 1080v12 bevordert de stabiliteit van je landing en afzet. De schoen is in diverse breedtematen te bestellen, waardoor je een uitgebreide keuze hebt om de juiste pasvorm te vinden. Bij de teenruimte is er veel plek, wat comfort biedt voor zij met een bredere voorvoet en makkelijk te verhelpen is met de juiste vetertechniek als je deze ruimte niet nodig hebt.

Het favoriete tempo van de New Balance Fresh Foam X 1080v12 is cruise control, die snelheid waarbij je vergeet dat je aan het trainen bent. Overall was het bijzonder aangenaam lopen met de 1080v12 aan m’n voeten.

Bij intervaltrainingen komt de New Balance Fresh Foam X 1080v12 voor mij persoonlijk het best tot zijn recht. Wisselende tempo’s verteert hij vlot. En niet te vergeten: ook de wandelmomenten zijn heerlijk comfortabel. Om die reden is de 1080v12 het ideale model voor Start 2 Runners die nog niet meteen in verschillende paren voor verschillende trainingen willen investeren en toch stelselmatig hun loopvolume willen opkrikken. Maar vergis je niet: ook ervaren kilometervreters zullen de veelzijdigheid van deze 12e editie van de 1080 weten te appreciëren. Welk type training of wedstrijd je ook wil tackelen, dit paar brengt het voor mekaar.

Wat vonden onze lezers?

De New Balance Fresh Foam X 1080v12 lieten we ook testen door van twee RunningBE-lezers om jullie een een completer beeld te geven van de nieuwe schoen. Hier lees je hun bevindingen. 

Tim De Groote: liep ruim 150 km met de New Balance Fresh Foam X 1080v12 en testte de schoen bij verschillende trainingstypes. Van korte recup loopjes en lange duurtrainingen tot zelfs pittige intervaltrainingen.

Seefke Van Deun: liep gemiddeld 2 keer per week een intervaltraining van 50 – 60 minuten en werkte wekelijks een langere duurloop van 1u45 – 2u.

Hoe voelt de schoen aan? Geeft hij voldoende steun?

Tim: “Het eerste wat mij opviel bij het uitpakken van deze schoen was – naast de flitsende kleur – ik kreeg van New Balance de kleur ‘Vibrant Orange’ – was het ‘neutrale’ gewicht. Het is geen vederlichte schoen maar zeker ook geen massief model. New Balance is er wel in geslaagd de schoen iets lichter te maken in vergelijking met zijn voorganger, de v11. Het vederlichte en ademende Hypoknit bovenwerk dat de schoen in zijn geheel een meer gestroomlijnd design geeft, speelt daar zeker ook een rol in. Door zijn rekbaar en tegelijk aanpassend en aansluitend vermogen biedt deze schoen naar mijn mening op strategische plaatsen voldoende steun en vooral comfort. De eerste keer dat ik de schoen aantrok, voelde de pasvorm van de new balance fresh foam x 1080 v12 een beetje strak aan, maar na enkele trainingen was er van dit strakke gevoel geen sprake meer. Het is een bredere schoen met veel ruimte in de voorvoet maar door het rekbare en flexibele materiaal biedt deze schoen toch heel wat comfort en steun. Mijn voorkeur gaat uit naar de iets nauwer aansluitende pasvormen zoals de nike tempo next %, vaporfly of alphafly maar voor lopers met een iets bredere voet is deze schoen de ideale oplossing.”

Seefke: “De schoen voelt stevig aan, met voldoende ruimte voor de voet. Hij is vooral tamelijk breed, maar aan de tenen dan wel weer iets platter. Ikzelf heb een lichte hallux valgus en ook mijn tweede teen staat wat krom, waardoor ze dus wel de bovenkant van de schoen raakten. Maar door de soepelheid van de stof heb ik hier eigenlijk geen last van gehad. De schoen valt naar mijn mening ruimer uit dan normaal (waardoor ik dus maat 39 nodig had i.p.v. 40). De schoent voelt ondanks het ruime gevoel aan de voet wel stevig aan. Het materiaal is vrij dik, maar licht in gewicht en goed ademend. De veters zijn licht elastisch maar toch super stevig. Ze houden de schoen goed strak en zijn geen enkele keer los gekomen.”

Hoe zit het met de demping en responsiviteit van de schoen?

Seefke: “De schoen voelt stevig, maar door de gebruikte materialen geven ze toch een goede demping. Vooral aan de hiel is er veel demping. Ikzelf ben iemand die afrolt (en dus niet op de tippen loopt), waardoor deze schoen ideaal is. Zowel op verharde als onverharde ondergrond gaf de schoen voldoende demping. De voetafwikkeling verloopt normaal, niet extreem soepel. Ook de energieteruggave is eerder normaal. Bij andere schoenen heb ik het gevoel dat er misschien iets meer voetafwikkeling en energieteruggave is. Dit hangt naar mijn gevoel wat samen met de stevigheid van de Fresh Foam.”

Tim: “De slijtzool is ten opzichte van de vorige versies iets breder wat maakt dat de schoen ook iets stabieler is. Zo is het rubber onder de hak iets harder en duurzamer terwijl het rubber onder de voet dan weer wat zachter is om meer comfort te genereren. Met een hiel drop van 8 mm biedt deze schoen voldoende ondersteuning, zeker voor lopers die dat klein beetje ondersteuning echt wel nodig hebben, waardoor de voetafwikkeling neutraal blijft. De Fresh Foam 1080v12 bevat een Fresh Foam X-tussenzool dat iets lichter en zachter aanvoelt in vergelijking met zijn voorgangers en daardoor het nodige comfort biedt met toch een zo klein als mogelijk energieverlies, al vond ik de dat de rebound soms toch wat uitegesprokener mocht zijn. Overall vond ik de 1080v12 een leuke, neutrale hardloopschoen die heel wat comfort, de nodige demping en vooral stabiliteit biedt voor alledaagse lopers.”

Waar kwam voor jou de schoen het beste tot zijn recht?

Seefke: “De schoen biedt veel stevigheid en heeft een comfortabele fit, waardoor ik hem graag draag bij langere duurlopen. Hij doet het zeker ook prima bij korte loopjes, maar is voor mij geen must als het gaat om lopen op snelheid. Hij kan echter wel perfect voor beide dienst doen en stelt me door het comfort en de stevigheid gerust op vlak van overbelasting en/of blessures. De schoen voelt “veilig” aan. Bij intervaltrainingen is hij ook zeker aan te raden, net door zijn veelzijdigheid.”

Tim: “Ik trek ‘m graag aan voor langere, rustige duurlopen, waarbij snelheid minder van belang is.”

Wat vind je van de gebruikte materialen en – niet te vergeten – de looks?

Tim: “Ik kreeg van New Balance de kleur ‘Vibrant Orange’. Flits oranje benadrukt met gele en blauwe accenten om het klassieke design met de brave kleuren toch wat te doorbreken. Erg mooi!”

Onze conclusie? Met de New Balance Fresh Foam X 1080v12 zit – of liever: loop – je altijd goed. Lang, kort, traag of snel, deze neutrale alledaagse allrounder is van àlle markten thuis.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?