Motivatiepsycholoog Maarten Vansteenkiste: ‘Wees blij met een kwartiertje lopen’

Als lid van de corona-adviesraad volgt Maarten Vansteenkiste al maandenlang op hoe gemotiveerd we zijn om de regels in de strijd tegen COVID-19 na te leven. Toch vragen we hem voor de verandering eens niet naar het motivationeel draagvlak bij de bevolking, maar wel hoe we gemotiveerde lopers kunnen blijven.
Voor het maartnummer van running.be magazine trokken we op pad met Maarten Vansteenkiste (43), hoogleraar motivatie- en ontwikkelingspsychologie aan de UGent en lid van de corona-adviesraad. We vroegen hem tijdens een gezamenlijk looptochtje naar zijn motivatietips voor lopers.

Running.be: Hoe maximaliseer je je loopplezier?

MAARTEN VANSTEENKISTE: “Als je het loopplezier wil behouden, moet je toch enige flexibiliteit aan de dag leggen. Op lange termijn is dat het meest wenselijke. Je ziet het vaak met de voornemens aan het begin van het nieuwe jaar. Mensen willen zoveel realiseren, maar houden het niet lang vol. Belangrijk is om je de vraag te stellen hoe lopen in je prioriteitenlijstje past. Als je al een druk leven hebt, is het niet eenvoudig om bijna dagelijks trainingen in te lassen. Dan dreigen je goede bedoelingen weleens de kortste weg naar falen te worden. Als je beslist om meer te lopen, zal je op andere domeinen een toegift moeten doen. Minder werken? Minder tijd voor je gezin? Minder slapen? Wat is haalbaar? Wat is gezond? Leg de lat dus niet te hoog. Wat dat betreft, ben ik een grote voorstander van het vrije, zorgeloze lopen. Vergelijk het met het vrije lezen in de basisschool. Loop zonder horloge, zonder hartslagmeter en focus niet op Strava. Je plezier in het lopen moet centraal staan en het maakt niet uit wat anderen daar uiteindelijk van vinden. Wie daarentegen obsessief loopt, is vatbaarder voor de reacties van zijn omgeving op zijn prestaties.” 
Heb je een ultieme motivatietip voor wie in een loopdipje zit? 
“Blij zijn met een kwartiertje lopen. Dat lijkt weinig, maar het is wel een kwartier. Tijdens dat kwartier kan je ook weer proeven van het plezier van het lopen. En de volgende keer is het misschien 20 minuten en geleidelijk aan bouw je op. Zeker wie gewoon is veel te lopen, kan zich vaak voor een kwartier heel moeilijk opladen. Meestal wil die minstens een halfuur of een uur lopen om een voldaan gevoel te hebben, maar dat is een valkuil om na een tijdje helemaal niet meer te lopen. Probeer ook de natuur in te trekken. Onlangs kwam ik tijdens het lopen een eekhoorntje tegen. Ik was er zo verwonderd over dat ik het diertje heb gefilmd. (Lacht) Laat de verwondering voor de dingen rondom jou de bovenhand nemen. En let uiteraard op de signalen van je lichaam. Loop op het ritme dat je die dag aankan. Geleidelijk aan vind je zo opnieuw het goede ritme.” 
Je kan het volledige interview lezen in het maartnummer van running.be magazine. Nu in de winkel, in de webshop of lees het artikel hier digitaal

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?