Mosselen: gezond voor lopers + lekker mosselrecept

De Belgische zomer, daar hoort traditioneel een potje mosselen bij. Mosselen zijn heel gezond, dus schep gerust nog een portie bij!

Het is volop mosselseizoen en daar zijn wij blij om! Want mosseltjes zijn niet alleen lekker, maar ook heel gezond. Enkele gezondheidsvoordelen op een rijtje: 

* Ze zitten boordevol eiwitten, dé essentiële bouwstenen van je lichaam. Je hebt ze nodig voor de opbouw en het herstel van je spieren.
* Ze bevatten weinig vet, wat interessant is voor lopers die een beetje op hun lijn letten (op voorwaarde dat je je mosselen niet combineert met een grote portie frieten natuurlijk…)
* Ze zijn rijk aan vitamines en mineralen, zoals ijzer, magnesium, calcium, jodium, foliumzuur, selenium, vitamine B12 en A. Kortom, een echte health booster!

Je kan mosselen ‘natuur’ bereiden maar wij hebben een lekker receptje met pittige tomatensaus en pasta. Dit is ideaal voor na het lopen, goed voor je spierherstel en aanvulling van je koolhydraatreserves.

Dit heb je nodig (voor 2 personen):

* 0,5 kg mosselen
* 1,5 à 2 dl droge witte wijn
* 1 teentje knoflook
* 1 chilipepertje
* 1 blik tomatenblokjes (of verse tomaten)
* 250 gr pasta (bv. spaghetti)
* Kruiden: peper, zout, verse basilicumblaadjes, enkele laurierblaadjes

Zo maak je dit lekkere mosselgerecht:

* Was de mosselen grondig in koud water. Verwijder de kapotte schelpen.
* Doe de mosselen in een grote kookpot met de laurierblaadjes erbij. Giet er de witte wijn bij. Laat de mosselen 5 tot 8 minuten koken op een hoog vuur, tot ze gaar zijn en alle schelpen open zijn. Schud de kookpot af en toe goed om. Ongeopende schelpen gooi je weg.
* Haal ongeveer 3/4 van de gare mosselen uit de kookpot. Verwijder de schelpen. Laat de rest in het kookvocht.
* Dan begin je aan de saus. Pel en snipper de knoflook, snijd het chilipepertje in hele fijne stukjes (niet in je ogen wrijven!). Laat even fruiten in wat olijfolie. Voeg de tomaten toe samen met ongeveer 1 dl van het mosselvocht, tot je saus de juiste consistentie heeft. Laat de saus inkoken op een middelhoog vuur, gedurende ongeveer een kwartier. Breng op smaak met peper en zout.
* Voeg op het einde de mosselen zonder schelp toe en laat ze even meewarmen in de saus.
* Kook de pasta gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
* Meng de beetgare pasta met de mossel-tomatensaus. Meng er enkele versnipperde verse basilicumblaadjes door en tot slot de ongepelde mosselen. Serveer in een diep bord, smakelijk!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?