Moeten lopers, net zoals de WK-voetballers, hun sportdrank eerder uitspuwen dan opdrinken?

Een artikel gepubliceerd in The New York Times verschafte uitleg over het hoe en waarom profvoetballers hun sportdrank eerder als mondspoeling gebruikten dan als volwaardige hydratatie. Het interessante nieuws hieraan is dat deze methode ook weleens voor lopers kan werken.

Het WK mag dan wel afgelopen zijn, het napraten blijft nog even duren. Voetbalzaken laten we aan ons voorbijgaan, maar lopers kunnen wel voordeel halen uit een techniek die de WK-voetballers ons veelvuldig toonden. Met de Engelse term ‘carb rinsing’ wordt verwezen naar het spoelen van de mond met een koolhydraatrijke drank. WK-sterren zagen we gedurende 5 tot 10 seconden hun mond met sportdrank spoelen om die nadien uit te spuwen in plaats van in te slikken. Waarom ze dat doen? Naast het feit dat het verfrissend is, vermijden ze zo ook een opgeblazen gevoel of buikkrampen – ongemakken die tijdens het drinken bij inspanningen weleens voorvallen. En hoewel ze de vloeistoffen niet volledig consumeren, krijgen ze zo toch een energieboost.

Maar hoe werkt dat dan precies?

Het zit namelijk zo: door je hersenen en centrale zenuwstelstel te triggeren (door de drank gewoonweg al in je mond te hebben), worden de receptoren in de mond geactiveerd. Je hersenen reageren dan op deze prikkel en verwachten dat er energie zal toestromen. Hoewel dat laatste niet noodzakelijk het geval is. Je spieren werken automatisch harder en je voelt je minder moe.

De eerste studie over deze theorie dateert al van 2004, waarbij carb rinsing getest werd bij wielrenners. Op een tijdritparcours van 40 km deden de renners er maar liefst een minuut sneller over wanneer zij hun mond met sportdrank spoelden. Ook vorig jaar nog stelde een onderzoek, gepubliceerd in The European Journal of Sport Science, vast dat jonge mannen hoger sprongen, sneller sprintten en alerter waren na de mondspoelingen met sportdrank. Psycholoog Trent Stellingwerf stelde na een literatuurstudie (van 61 studies) vast dat in 82% van de onderzoeken carb rinsing prestatiebevorderend bleek, in tegenstelling tot een mondspoeling met enkel water.

Voor wie vaak maaglast tijdens het lopen ondervindt, maar snel een droge mond krijgt of voor de loper die gewicht wil verliezen en geen tonnen sportdrank wil binnenkrijgen, is carb rinsing een goede oplossing. Recent onderzoek toont aan dat de voordelen van deze methode zo’n 15 minuten aanhouden. Maar opgepast: deze techniek vervangt je sportdrank niet. Bij langere inspanningen is het erg belangrijk voldoende koolhydraten te consumeren om je glycogeenvoorraad op peil te houden. De voordelen van carb rinsing hebben voornamelijk betrekking op kortere, instensievere inspanningen. Je mond spoelen is efficiënt als je inspanning niet langer dan een uur duurt. Wie langer dan 90 minuten loopt, wisselt spoelen dus best af met het volledig drinken van de sportdrank.  

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?