Moeder, waarom lopen wij?

Runner's high is een nieuw loopboek van Tim Van Der Veer. De Nederlandse auteur doet een avontuurlijk onderzoek naar de vraag waarom wwe lopen.

Waarom staan er elk jaar meer dan 45.000 lopers aan de start van de New York Marathon? 42,195 kilometer lopen bezorgt een pijn waarvoor barende vrouwen een ruggenprik kunnen krijgen. Het lichaam wordt zo ernstig beschadigd dat velen de volgende ochtend de trap niet af kunnen.

Toch stralen de lopers in de startvakken van blijde verwachting, en Tim van der Veer is een van hen. Hij ontdekte het lopen op z’n tiende, liep vijftien marathons, tientallen wedstrijden en vele duizenden trainingen en staat nog steeds niet stil.

Lopen lijkt voor de Nederlander geen hobby maar een eerste levensbehoefte. Terwijl collega’s in de rij staan bij de kantine, sluipt hij het kantoorgebouw uit in een strakke maillot. Op weg naar familiebezoekjes laat hij zich voor aankomst uit de auto zetten om de laatste 20 km te voet af te leggen.

“Kijk in de spiegel, je bent verslaafd”, zegt zijn schoonbroer, een nuchtere fysiotherapeut. “Over een paar jaar betaal je daarvoor de tol.” Tim van der Veer weigert hem te geloven en besluit dat je van lopen niet doodgaat, wel van nuchterheid. En zoals het een junkie betaamt, gaat Tim op zoek naar meer betekenis.

LOPEN IN DE HIMALAYA

Als een rode draad door dit boek loopt het verblijf van Tim van der Veer in de Himalaya en de vriendschap die hij sluit met twee buitengewoon sterke (maar onervaren) Nepalese hardlopers. Samen bedwingen ze de onherbergzame uitlopers van de Annapurna, wisselen ze ervaringen uit en delen ze hun passie voor het lopen.

Maar ook trainen ze voor een wedstrijd. Een wedstrijd die de mannen uit Nepal, waar totaal geen loopcultuur bestaat, past. Een wedstrijd van 78 kilometer, op 2500 meter hoogte: de Swiss Alpina Marathon. Voor de Nepalezen is het hun allereerste buitenlandse avontuur.

Runner’s high is een groot loopavontuur en een anekdotisch onderzoek naar de universele waarden van de lopende mens, waarbij de tussenstand opgemaakt wordt op neutraal terrein, Zwitserland: voor altijd runner’s high of is het tijd om oud en dik te worden?

Runner’s high is een filosofisch maar lichtvoetig loopboek in de vorm van een avontuurlijke reis. Tim van der Veer onderzoekt in dit boek op vele manieren de vraag die iedereen bezig houdt die loopt: waarom doe ik die eigenlijk?

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?