Mobiliteitsinfo over AG Antwerp 10 Miles & Marathon

Om de toestroom van deelnemers en supporters naar en van de AG Antwerp 10 Miles & Marathon zondag zo vlot mogelijk te laten verlopen, hebben de stad Antwerpen, De Lijn, het Vlaams Verkeerscentrum en de organisatie een strak mobiliteitsplan opgemaakt.

Het mobiliteitsplan is vooral gericht op spreiding. Afhankelijk van waar de deelnemer komt, zijn er een aantal preferentiële trajecten. Wie binnen de stad woont, komt best te voet of met de fiets (tot aan de voetgangerstunnel of de veerboot). Wie wat verder woont, maar toch nog binnen het tramnetwerk, komt best met de tram en voor het autovervoer zijn er gratis parkings voorzien met aansluiting op het tramnetwerk of pendelbussen. Ook de trein is en blijft een prima alternatief. Sowieso geldt voor iedereen: vertrek tijdig!

Te voet of met de fiets

Wie uit Antwerpen zelf of de directe omgeving naar het evenement komt, doet dat best te voet of met de fiets, in combinatie met de gratis veerboot. Te voet, ook vanaf de treinstations, is en blijft de handigste manier om je ter verplaatsen. Met de fiets is het comfortabeler voor wie van net iets verder komt. Aan de veerboot moet je je fiets achterlaten in een van de fietsenstallingen. Er zijn op het Steenplein en ook elders in de stad tal van extra fietsenstallingen. Opgelet: met de fiets de oversteek maken tussen Linkeroever en Rechteroever (en omgekeerd) kan NIET met de veerboot of via de voetgangerstunnel (vanaf 9.30u is deze exclusief voorbehouden voor voetgangers).

Van de stad naar Linkeroever (en terug): neem de GRATIS boot

Tussen 8u en 19.30u varen er GRATIS veerboten tussen beide oevers, vanaf het ponton van het Steenplein op Rechteroever naar de aanlegsteiger vlakbij de start- en aankomstzone op Linkeroever. Dat is vroeger dan vorige jaren, dat betekent dat ook marathonlopers en -supporters hier al gebruik van kunnen maken. De voetgangerstunnel blijft een goed alternatief voor de oversteek van en naar Linkeroever.

Openbaar vervoer

Kom je van (iets) te ver om te voet of per fiets te komen, dan is het openbaar vervoer de allerbeste keuze. De Lijn zet alle beschikbare trams en bussen maximaal in en voorziet pendels vanop parkings, voor wie met de auto van verder komt. Tickets zijn via sms op voorhand te koop, ook dat bespaart je mogelijke files.

Auto

Wie met de auto komt, rijdt best naar één van de vele grote parkeerterreinen die langs elke grote invalsroute liggen. Van daar rijden er pendelbussen en/of trams naar de stad of de start. Alle automobilisten – ook Antwerpenaren die de stad in of uit willen en al wie zondag over de R1 langs Antwerpen moet – houden er best rekening mee dat de Kennedytunnel, Waaslandtunnel en Bolivartunnel tijdelijk worden afgesloten op zondag 22 april. Het parcours voert de lopers immers opnieuw door de Kennedytunnel, door de koker richting Nederland. Het verkeer komende uit Gent wordt omgeleid via de Liefkenshoektunnel, die op dat moment tolvrij zal zijn.

Samenvattend

Het mag duidelijk zijn dat het allerbelangrijkste voor de deelnemers is om tijdig naar Linkeroever af te reizen en – wie vanuit de stad komt – daarvoor de gratis veerboten te gebruiken. Aan de supporters wordt gevraagd om Linkeroever te vermijden en voor zo veel mogelijk sfeer te zorgen op Rechteroever, waar op tientallen plaatsen langs het parcours animatie is voorzien.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?