Minister: ‘Ook tijdens wiskundeles kan je kinderen laten bewegen’

Als het van minister van Onderwijs Hilde Crevits afhangt, besteden de scholen binnenkort meer aandacht aan beweging. En dat kan op diverse manieren.

De onderwijsinspectie deed recent een onderzoek bij 174 klasjes in het kleuter- en lager onderwijs. Daaruit blijkt dat de scholen het aspect ‘beweging’ veelal beperken tot twee uurtjes lichamelijke opvoeding per week, terwijl de kinderen volgens de internationale richtlijnen een uur per dag matig tot intensief moeten bewegen.

Dat kan beter, denkt minister van Onderwijs Hilde Crevits. Al wil ze niet zozeer meer LO-uren, zegt de minister in Het Nieuwsblad: “Ook tijdens de wiskundeles kan je kinderen doen bewegen. Ik geef graag het voorbeeld van mijn kinderen die de tafels van vermenigvuldiging leerden door te bewegen. Als ze iets juist hadden, maakten ze een sprongetje vooruit.”

Crevits ziet ook een belangrijke rol voor de LO-leerkrachten: “Die kunnen de spil zijn om alle lessen in beweging te krijgen.”

Wel positief: ondertussen doen al meer dan 800 scholen mee aan One Mile a Day, het project waarbij kinderen tussen de lesmomenten dagelijks 1,6 kilometer lopen. Een tijdje geleden gingen wij op bezoek bij een school die meedoet met One Mile a Day.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?