Minder sleet bij oudere lopers

Uit langdurig onderzoek bij 60-plussers blijkt dat lopers gemiddeld 25 procent minder melding maakten van spier- en gewrichtspijnen. Dat schrijft het gezondheidsmagazine Bodytalk.

Deze Buster Martin claimt de oudste marathonloper ter wereld te zijn. Hij zou op 101-jarige leeftijd de London Marathon hebben gelopen. (foto zimbio)
Een andere studie wees uit dat er veel minder vlug sleet komt bij oudere lopers. Ernstige lichamelijke beperkingen doken bij lopers liefst 16 jaar later op dan bij anderen.

Eerder bleek al dat recreatief joggen voor 60-plussers met gezonde gewrichten niet schadelijk was voor het kraakbeen van de knie en geen risico opleverde voor het ontstaan van artrose.

Uit een andere studie bij lopers ouder dan 50, die in het begin van de studie al knieartrose hadden, bleek dat het kniekraakbeen niet sneller aftakelde dan bij niet-lopers.

Bodytalk raadt mensen met knie- of heupartrose aan te blijven sporten. Zowel kracht- als duurtraining helpt tegen pijn en verbetert het functioneren.

“Artrose is geen reden om stil te blijven zitten. Kies voor veiligheid, maar blijf onder de pijngrens, want dat is een alarmsignaal dat er iets misloopt met spieren of gewrichten”, aldus het magazine.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?