Minder ‘phubben’, meer genieten van de feestdagen!

Ben jij op feestjes ook vaak bezig met je smartphone? Je bent niet de enige, maar onderzoek wijst uit dat we er ons allemaal mateloos aan storen. Tijd om er iets aan te doen!

Het fenomeen ‘phubbing’
Heb je al gehoord van ‘phubbing’? Het staat voor ’the act of snubbing someone in a social setting by looking at your phone’. Het komt erop neer dat je, tijdens een etentje of op een feestje, meer bezig bent met je smartphone dan met de mensen waar je bij bent. Iedereen maakt er zich wel eens schuldig aan en volgens een onderzoek storen 7 op de 10 Belgen zich eraan. Daarom zijn hier vijf tips om minder met je telefoon bezig te zijn en meer aandacht te besteden aan de mensen rond je!

1. Zet je telefoon op stil en schakel alle meldingen uit. Zo word je minder snel verleid om toch héél even op je telefoon te kijken. Want je weet hoe het gaat: je checkt gauw één melding en voor je het weet, ben je een half uur aan het scrollen door je sociale media…
2. Laat gewoon je telefoon eens thuis! Je kan hem toch wel één avondje of namiddag missen?
3. Probeer inzicht te krijgen in je telefoongebruik. Je kan een app installeren die dit voor je opvolgt, bv. Moment, BreakFree, Forest… Dit kan confronterend zijn maar wel nuttig!
4. Maak afspraken met je vrienden of familie aan het begin van de avond. Spreek bijvoorbeeld af om alle telefoons in een kast te leggen, buiten handbereik. Wie als eerste zijn/haar telefoon vastneemt, moet de anderen trakteren!
5. Verwacht je een belangrijk telefoontje of een bericht, bv. wanneer je kind ziek is of een vriendin op het punt staat te bevallen? Laat dit dan weten aan de anderen, en leg uit dat je hierdoor af en toe eens zal kijken op je telefoon. Maar ‘misbruik’ het niet hé!

Zeker eens proberen, je zal merken hoeveel ‘mentale rust’ het je geeft om ten volle te genieten van een feestje!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?