‘Minder blessures met goedkope loopschoenen’

Amerikaanse wetenschappers concluderen uit een onderzoek dat goedkope loopschoenen minder blessures veroorzaken dan duurdere modellen. Blootvoets lopen zou zelfs een nog beter alternatief zijn.

(foto belga)
De afgelopen 30 jaar spendeerden joggers overal ter wereld in totaal miljarden dollars aan Nike-loopschoenen. Volgens een rapport van Daniel Lieberman, professor evolutioniare biologie aan de Harvard University, waren al deze investeringen tevergeefs.

Er is sterk bewijsmateriaal dat de veerkrachtige, dikzolige en gewatteerde loopschoenen niets hebben gedaan om blessures te verminderen sinds ze door Nike-stichter Bill Bowerman werden uitgevonden, aldus Lieberman en zijn onderzoekers.

Eerdere studies suggereren zelfs dat lopen in schoenen het risico op enkelverstuikingen en andere ongemakken enkel vergroot. Joggers die goedkope loopschoenen dragen rapporteren minder blesssures dan sportlui die over duurdere modellen beschikken.

Ondertussen blijven 20 tot 80% van de lopers klagen over ongemakken. Een klein, maar groeiend aantal wetenschappers zegt dat blootsvoets lopen de oplossing is.

Chris McDougall, auteur van het boek Born to Run, gaat nog een stap verder: “Indien de loopschoen een geneesmiddel was, zou het uit de markt worden genomen.” McDougall kreeg pas minder last van voetblessures toen hij zijn loopschoenen inruilde voor Vibram FiveFingers, een minimalistische loopschoen die veel wegheeft van een handschoen.

Wie blootsvoets loopt, landt niet op zijn hiel. Eerst op de voorvoet en dan pas op de hak, is het devies. Zo worden de neerwaartse krachten gelijkmatiger verwerkt door het lichaam. Met elke pas moet een loper al snel drie keer zijn lichaamsgewicht opvangen.

Wie blootsvoets loopt is beter in balans, eens de periode van gewenning achter de rug is en de spieren zich hebben aangepast. Deze loopstijl wordt door echte lopers als een bevrijding ervaren.

Verschillende fabrikanten, waaronder Nike, hebben al schoenen ontwikkeld die blootvoets lopen simuleren. Deze schoenen hebben dunne zolen, zodat de tere voetzolen worden beschermd, terwijl de voeten tegelijkertijd de maximale vrijheid krijgen om de schokken op te vangen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?