Minder blessures dankzij nieuwe (zool)technologie?

Met het WEARION onderzoek wil de Universiteit van Maastricht nagaan hoe het gebruik van real-time feedback op de looptechniek en -intensiteit door ARION het blessurerisico en de loopprestatie beïnvloedt in vergelijking met geen real-time feedback.
ARION is een ultradunne, drukgevoelige zool met versnellingsmeter, die je onmiddellijke feedback geeft op je looptechniek. Door dit in kaart te brengen, willen de onderzoekers nagaan hoe die real-time feedback het blessurerisico vermindert. 
Daarvoor zijn ze op zoek naar recreatieve lopers (18-65 jaar) die de nieuwe technologie willen testen. Heel wat lopers krijgen weleens af te rekenen met een blessure. Eerdere studies, uitgevoerd in een gecontroleerde laboratoriumomgeving, op een loopband hebben aangetoond dat onmiddellijke feedback op de looptechniek kan helpen om de techniek te wijzigen en loopblessures te voorkomen. Ook andere onderzoeken suggereren dat de loopintensiteit (hoe snel je loopt) een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van blessures en bij het optimaliseren van de loopprestatie. 
HET WEARION ONDERZOEK 
Voor het onderzoek worden deelnemers gevraagd om een trainingsprogramma van 6 maanden te volgen, waarbij je tussen 2 en 5 keer per week loopt. Tijdens deze trainingen wordt elke stap gemeten door een ARION. Bij deelname aan het onderzoek word je op basis van een loting ingedeeld in ofwel een groep met inlegzolen, ofwel een groep met inlegzolen en real-time feedback op looptechniek en trainingsintensiteit. Deze feedback wordt gegeven als gesproken feedback via je smartphone. Als je pasfrequentie bijvoorbeeld te laag is, wordt je verteld de pasfrequentie te verhogen. Ook krijg je na elke training een visuele samenvatting van je loopanalyses. 
Heb je interesse om deze nieuwe technologie te testen en wil je bijdragen aan de wetenschappelijke kennis omtrent loopblessures? Kijk dan hier voor meer informatie.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?