Michel Wuyts klokt af in 3u49

Wielercommentator Michel Wuyts heeft zondag zijn vierde marathon succesvol afgewerkt. Hij liep de 42,195 km in de Turkse hoofdstad Istanboel in 3u49:33, goed voor de 600ste plaats bij de mannen.

De marathon van Istanboel is geen gewone wedstrijd. Het is namelijk de enige in de wereld waarin je van het ene continent naar het andere loopt. Starten doe je in het Aziatische gedeelte van de stad, terwijl de finish gelegen is op het Europese stuk.

Wuyts was dus niet aan zijn proefstuk toe. Eerder liep hij tweemaal de marathon in het Nederlandse Etten-Leur (in respectievelijk 3u49 en 3u44) en eentje in Athene (3u44). Bij zo’n marathon is het resultaat voor hem echter van ondergeschikt belang, zei Wuyts begin dit jaar in het DVV Runningtour Magazine. “Van het hele proces dat aan een marathon voorafgaat, kan ik evenveel genieten als de 42,195 km zelf. Het belangrijkste blijft voor mij dat ik het lopen ‘as such’ ontdekt heb. Het heeft mijn jeugd een stuk verlengd. Iedereen die een beetje fanatiek met lopen bezig is, zal wel beamen dat het mooiste moment dàt is waarop je licht in je hoofd wordt en de tijd lijkt te vergeten.”

De keuze tussen de fiets en de loopschoenen is voor Wuyts overigens geen moeilijke. “Dan kies ik voor lopen, zonder twijfel. Dat is ook logisch, want als kind kwam ik al beter aan mijn trekken als loper dan als fietser. Maar een topper was ik toch nooit geworden. Zelfkennis is het begin van alle wijsheid. Toch heeft het lopen me ook geholpen bij het becommentariëren van wielerwedstrijden. Dat toeleven naar een wedstrijd, die spanning in de uren vooraf,… het geeft me een klein beetje het gevoel dat de wielerprofs ook moeten hebben. Of klinkt dat toch wat dwaas uit de mond van een 55-jarige? (lacht)

LOOP VAN VLAANDEREN

Michel Wuyts is overigens – net als zijn Sporza-collega en running.be magazine redacteur Ruben Van Gucht – peter van de Loop van Vlaanderen. Dit is een gloednieuw loop- en wandelevent voor echte Flandriens op 28 april 2013 dwars doorheen de Vlaamse Ardennen, met op het parcours de legendarische hellingen uit de Ronde van Vlaanderen. Lopers en wandelaars kunnen kiezen uit tochten van 10K, 25K of 50K met start en aankomst op de Markt in Oudenaarde. Voor de allerkleinsten is er ook een Kids Run van 1K. Meer info via de link rechtsboven!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?