Methodes om je marathontijd te voorspellen

Ooit al eens gehoord van yasso's? Dankzij die training zou je je marathontijd kunnen voorspellen. Maar wat houden die yasso's precies in, is de predictie ervan accuraat en wat zijn de alternatieven?
Wat is een yasso?
 
Een yasso is een training die volgens sommigen je marathontijd kan voorspellen. Het gaat om sessies van 800 meter (die je idealiter uitvoert op een piste). Het aantal herhalingen varieert van 6 tot 10. De gemiddelde tijd van die yasso’s zou overeenstemmen met je marathontijd. Stel dat je gemiddeld 3 minuten en 45 seconden doet over die 800 meters, dan zou je in staat moeten zijn om de marathon in 3 uur en 45 minuten te lopen. Loop je ze gemiddeld in 4 minuten, zou je rond de 4 uur moeten kunnen finishen, … De rusttijd tussen de yasso’s komt overeen met de tijd waarin je de yasso loopt. Let wel: deze predictie kan alleen maar accuraat zijn als je trainingsschema uitgebalanceerd is en je dus ook voldoende kilometers maakt. Dat lees je onder meer in dit artikel over tips & tricks voor de marathon. Het is ook verstandig om geleidelijk aan op te bouwen met het aantal herhalingen. Begin niet meteen een reeks van 10 x 800 meter.
 
Test 10 kilometer
 
In hoeverre zijn die yasso’s een juiste predictie? Thijs Dekiere, loopcoach bij Energy Lab, legt uit aan de hand van onderstaande tabel. 
 
Marathontijd Vereiste 10 km-tijd ifv marathon Tempo 800 m (op basis van 10 km-tijd) 800 m-tijd (op basis van 10 km-tijd) Yasso
5 uur 57′ (5’42″/km) 5’37” /km 4’29” 5′
4 uur 48′ (4’48″/km) 4’43” / km 3’46” 4′
3 uur 36 à 38′ (3’36” à 3’48″/km) 3’31” à 3’43” /km 2’58” à 2’48” 3′
“Als we dit bekijken, stellen we vast dat yasso’s pas accuraat worden zodra je een marathontijd van 3 uur (en sneller) ambieert”, vertelt Dekiere. “Ik verkies dan ook nog steeds de test over 10 kilometer om je potentiële marathontijd te voorspellen.” Die test is vrij simpel: loop bij voorkeur op een piste zo snel mogelijk 10 kilometer. Op basis van die tijd, kan je inschatten hoe snel je kan finishen in de marathon. Check ook de eerste twee kolommen in bovenstaande tabel voor een indicatie. Energy Lab-collega (en ervaren loper) Robin Decottignies vult aan: “Die yasso’s zijn inderdaad iets trager dan de normale intervals. Ik gebruik ze vooral in de week voor de marathon omdat ze minder zwaar zijn dan de normale intervaltrainingen.”

 

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?