Met dit simpel trucje haal je meer uit je activity tracker

Voor wie wat extra motivatie kan gebruiken.
Activity trackers zijn vandaag niet meer weg te denken, al verliezen sommige gebruikers de motivatie om het blijvend te dragen. Maar onderzoekers vonden daar misschien een oplossing voor, want de activiteitstracker kan je wel degelijk motiveren om meer te bewegen. Hoe dan? Door een competitie- en spelelement aan je tracker toe te voegen. 
Onderzoekers van Penn Medicine en Deloitte Consulting werkten samen aan een studie (STEP UP), die het effect van ‘gamification’ bij draagbare toestellen naging. Gedurende 6 maanden namen 600 medewerkers met overgewicht deel aan een programma om fysieke activiteit te promoten. De deelnemers werden verdeeld in 4 groepen: één groep maakte enkel gebruik van de activiteitstracker op zich, terwijl deelnemers aan de andere drie groepen ook gebruikmaakten van de gamification-functies van de activity tracker. 
Competitiebeest
Na een halfjaar bleek de groep waarvan de deelnemers met elkaar concurreerden gemiddeld 920 stappen meer te zetten dan de controlegroep. Ook zette die groep meer stappen dan de groepen met andere speldimensies, zoals samenwerken of elkaar aanmoedigen. 
Opmerkelijk was vooral de trend drie maanden na het experiment bij een check-up: hoewel het onderzoek (en de uitdaging) voorbij was, bleef de concurrerende groep dagelijks zo’n 600 stappen meer zetten in vergelijking met de controlegroep, terwijl ook het stappenaantal van de andere twee groepen opnieuw was gedaald. Verklaring? De toevoeging van het competitie-element zorgde voor een gedragsverandering, waardoor de deelnemers een nieuwe gewoonte creëerden. 
Je hoeft nu niet altijd en overal het competitiebeest in jezelf boven te halen, maar je sporthorloge biedt wel vaak de mogelijkheid om deel te nemen aan motiverende uitdagingen. Ga er eens op in en, wie weet, zet je binnenkort dagelijks 1000 stappen meer – zonder dat je het zelf beseft.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?