Met deze natuurlijke middelen bevorder je je loopprestaties

Gelukkig lopen de meesten onder ons "clean". Wist je dat er (voedings)middelen zijn waarmee je je loopprestaties kan verbeteren, zonder risico op diskwalificatie?

Caffeïne
Caffeïne maakt je alerter en gefocuster, waardoor je fysieke en mentale prestaties verbeteren. Bij duursporten, zoals een (halve) marathon, zorgt caffeïne voor een prestatieverhoging van 1% tot 3%. Let op: de aanbevolen hoeveelheid is 3 mg per kg lichaamsgewicht. Je drinkt je koffie het best vanaf een uur voor je run, of tijdens het lopen maar dat is minder ideaal. Drink je te veel koffie, dan stopt het bevorderende effect dus je hoeft heus geen liters koffie te slurpen in de hoop om als eerste over de eindmeet te komen. Een bijkomend voordeel van caffeïne is dat het sommige lopers helpt om hun darmen op gang te brengen, bijvoorbeeld ’s morgens op race day. Zo kunnen ze volledig relaxed aan de start verschijnen!

Rode bietensap
Bietensap werkt prestatiebevorderend dankzij de nitraten die het bevat. Die worden in de mond omgezet in nitrieten, die op hun beurt worden getransformeerd tot stikstofmonoxide. Hierdoor verlaagt je bloeddruk en zuurstofverbruik, waardoor je uithoudingsvermogen verlengd wordt. Bietensap heeft het grootste effect bij afstanden tussen 1,5 km en 10 km, of korte inspanningen van 5 tot 30 minuten (bv. intervallopen). Voor langere afstanden (bv. marathon) is bietensap minder effectief. Dit komt doordat langeafstandslopers gedurende een langere periode aan een lage intensiteit sporten, waardoor zuurstofopname niet echt meespeelt. Ook topsporters hebben weinig baat bij bietensap omdat ze van zichzelf al een hogere nitraatconcentratie hebben, die nog maar minimaal verbeterd kan worden. De aanbevolen hoeveelheid is zo’n 500 ml bietensap, goed voor 400 mg nitraat. Je drinkt dit het best 2 tot 3 uur voor de inspanning. Santé!

Zouttabletten
Een zoutpil kan helpen om spierkrampen te vermijden als gevolg van een gebrek aan elektrolyten. In mensentaal: vooral langeafstandslopers of wie loopt in heet weer kan hier baat bij hebben. Deze lopers verliezen namelijk veel vocht en zout, dat ze kunnen aanvullen met een zouttablet. Je kan deze kopen bij de apotheek maar ook hier geldt: overdrijf niet. Want zoutpillen kunnen je smaakpapillen verzadigen en zelfs je nieren uitputten, en dat kan niet de bedoeling zijn.

Augurkensap
Echt smakelijk lijkt het ons niet, maar augurkensap zou helpen tegen spierkrampen en is daardoor een populair drankje onder fanatieke langeafstandslopers. Een slok van het zure sap kan krampen binnen enkele seconden verlichten. Dit komt door het azijnzuur in het sap, dat ervoor zorgt dat je lichaam meer acetylcholine aanmaakt, een neurotransmitter die je spieren aanspoort om aan de slag te gaan. Euh… Schol?

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?