Mentale steun voor deelnemers Amsterdam Marathon

Masseurs en dokters zorgen er op loopwedstrijden voor dat je fysiek in de watten gelegd wordt. Voor het eerst in Europa voorziet de Amsterdam Marathon nu ook mentale begeleiding voor deelnemers, publiek én hulpverleners.

The Mental Support Team (TMST), bestaande uit sportpsycholoog en bewegingswetenschapper Jason van der Burgt en Sascha Haans, is geïnspireerd door de sportpsych teams in Amerika waarbij sporters mentaal worden begeleid voor, tijdens en na de wedstrijd.

De New York Marathon heeft sinds 1985 al een sportpsych team dat zeer succesvol functioneert. Ook bij incidenten bieden ze extra en specialistische ondersteuning voor familieleden en andere aanwezigen. Zo bleek het Amerikaanse sportpsych team tijdens de Boston Marathon in 2013 van grote waarde bij de opvang van sporters omstanders en familieleden. In Europa wordt dit concept nu voor het eerst toegepast.

Het totale TMST team bestaat uit ongeveer twintig (student-)sportpsychologen. Zij zullen komende zondag onder supervisie van Jason en Sascha de deelnemers aan de marathon mentaal ondersteunen door middel van praktische aanwijzingen op momenten dat de lopers dit nodig hebben. Indien nodig zal het team worden ingeschakeld bij een incident. Het doel van het Mental Support Team is om de deelnemers zo goed mogelijk mentaal te ondersteunen zodat iedereen zich een superhero voelt.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?