Menstruatie veroorzaakt knieproblemen bij jogsters

Loopsters kunnen het een week voor hun menstruatie beter wat rustiger aan doen. Volgens Amerikanse wetenschappers hebben ze in die periode een verhoogde kans op (knie)blessures.

Het is een feit dat sportvrouwen vaker last hebben van knieblessures dan mannelijke sporters. Wetenschappers van de universiteiten van Texas-Austin en North Carolina onderzochten daarom of er een verband is met het hormoongehalte, aangezien dat een invloed heeft op de spiercontrolerende zenuwen.

De onderzoekers concludeerden dat de zenuwvezels rond de spieren van de knie in de derde week van de menstruele cyclus duidelijk meer signalen tot samentrekking gaven. Dat verschil zou de stabiliteit van het gewricht aantasten.

“Onze resultaten suggereren dat het activatiepatroon van de spieren veranderd wordt door de menstruele cyclus. Die veranderingen kunnen helaas het risico op blessures verhogen”, zegt onderzoeksleider professor Matthew Tenan in The Daily Mail. “Verder onderzoek is noodzakelijk om na te gaan of er op andere momenten in de menstruele cyclus effectief minder blessures zijn.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?