Mekonnen wint marathon tussen torens

De Ethiopiër Hailu Mekonnen heeft de marathon van Tokio gewonnen. Hij droeg zijn zege op aan zijn landgenoot Haile Gebrselassie. Met zijn 36.000 deelnemers is deze marathon de grootste van Azië. Bekijk de foto's!

Hailu Mekonnen. (foto belga)

De Tokyo Marathon was zondag aan zijn vijfde editie in de huidige vorm toe. Daarvoor bestond de marathon uit twee verschillende wedstrijden, de Tokyo International Marathon en de Tokyo-New York Friendship International Marathon, die afwisselend in even en oneven jaartallen georganiseerd werden. In beginjaar 1981 werden beide marathons nog in hetzelfde jaar gehouden, maar dat bleek al snel te veel van het goede te zijn.

Hailu Mekonnen was de snelste van het pak. De Ethiopiër zette met 2u07:35 een nieuw persoonlijk record neer en droeg de overwinning op aan zijn landgenoot Haile Gebrselassie die door een blessure zijn wederoptreden niet kon maken.

De Keniaan Paul Biwott (2u08:17) en de Japanner Yuki Kawauchi (2u08:37) vervolledigden het podium. Bij de vrouwen ging de zege naar de Russin Tatiana Aryasova in 2u27:29 voor de Japanse Noriko Higuchi (2u28:49) en haar landgenote Tatiana Petrova (2u28:56).

“Het is jammer dat Gebrselassie niet kon meedoen”, aldus Mekonnen na afloop. “Hij zou deze marathon nog meer prestige hebben gegeven. Omdat hij er niet bij kon zijn, wou ik mijn beste marathon lopen. Ik draag deze zege dan ook op aan hem.”

De 36.000 deelnemers werden aan het Tokyo Metropolitan Government Building onder een confettiregen op gang geschoten. Onder hen ook Edison Pena, een van de 33 Chileense kompels die vorig jaar 69 dagen vastzaten onder de grond.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.