Meisjes scheuren vaker ligamenten tijdens sporten

Sportende meisjes hebben twee tot tien keer meer kans op een verwonding aan de ligamenten dan jongens. Neuromusculaire training kan echter veel leed voorkomen.

De reden van de verhoogde blessuregevoeligheid van meisjes is uiteraard vooral lichamelijk. Hun hormonen zorgen er in de puberteit voor dat het weefsel zachter wordt, een onevenwicht dat leidt tot meer verstuikingen en breuken, zeker wat betreft knieën, heupen en bekken. Daarnaast zijn ook de huidige sporttrainingen een boosdiener. Die zijn immers ontwikkeld voor mannelijke lichamen, zo argumenteren wetenschappers.

Een studie van de Ohio State University bij 1.500 meisjes toont echter aan dat een opwarming met versterkende -, evenwichts- en leningheidsoefeningen het aantal verwondingen halveert, zo staat te lezen in De Morgen. Overbelasting van de benen daalde met 35 procent, en algemene niet-contact blessures daalden met 44 procent. Ook meisjes specifiek trainen op springen en neerkomen boekt goede resultaten.

Een mentaliteitswijziging is dan wel nodig. Veel sportleraars in de Verenigde Staten slaan de opwarming immers liever over omdat er al zo weinig tijd overblijft om echt te sporten. Anderen laten de tieners zichzelf warmlopen.

“Meisjes minder laten sporten is echt geen optie: nu al sport maar een op drie”, zegt onderzoekster Cynthia LaBella. “Een derde haalt nauwelijks de minimumbeweging per dag en het andere derde beweegt helemaal niet. Sportende meisjes vertonen nochtans minder risicogedrag: ze actief en blessurevrij houden is dus belangrijk.”

De voordelen van sporten voor meisjes zijn talloos: minder overgewicht, meer zelfvertrouwen, minder alcohol- en drugsmisbruik en minder kans op tienerzwangerschappen. Vier uur sporten per week vermindert de kans op borstkanker met 60 procent. Daarnaast doen ze het ook beter op school en leren ze vaardigheden die een rol spelen in een succesvol leven, zoals teamwork, het stellen en werken naar een doel, volhouden en probleem oplossend. 80 procent van de vrouwen die aan het hoofd van een bedrijf omschreef zichzelf als ‘halve jongen’.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?