2x groter risico
Er zijn al tal van factoren (obesitas, een hogere leeftijd, diabetes, …) in verband gebracht met een verhoogd risico op COVID-19. De invloed van lichaamsbeweging – of het gebrek eraan – op een verhoogd risico werd echter niet eerder onderzocht. Vorige week publiceerde het wetenschapstijdschrift The British Journal of Sports Medicine een grootschalig onderzoek die deze invloed wel in kaart brengt.
Om de invloed aan lichaamsbeweging op een ernstige infectie te onderzoeken, analyseerden de wetenschappers het risico op ziekenhuisopname, intensieve zorg en sterfte bij 48.440 volwassenen die tussen januari en oktober 2020 besmet geraakten met COVID-19. Elke patiënt moest rapporteren hoeveel ze wekelijks bewogen in de twee jaren voorafgaand aan de pandemie.
Wat bleek? Het risico op hospitalisatie ten gevolge van een coronabesmetting bij zij met een inactieve levensstijl was maar liefst twee keer hoger dan zij die minstens 2,5 uur (de aanbevolen hoeveelheid) bewogen. Ook kwamen ze sneller op intensieve zorg terecht en was het sterfterisico (2,5x) groter bij zij met een inactieve levensstijl.
Opvallend: fysieke inactiviteit is volgens de wetenschappers een sterkere indicator voor een ernstig ziekteverloop dan andere risicofactoren zoals roken, obesitas en een hoge bloeddruk.
Bewegingsrichtlijnen
De onderzoekers onderstrepen het belang van regelmatige lichaamsbeweging en verwijzen daarvoor naar de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie: volwassenen moeten 150 tot 300 minuten per week aan matige intensiteit of 75 tot 150 minuten aan hoge intensiteit bewegen. Ook een dagelijkse wandeling van een halfuurtje 5 dagen per week kan je beschermen tegen tal van ziektes, waaronder ook COVID-19.