Door dit voor je ochtendtraining te eten, verbrand je extra calorieën

Geef je stofwisseling een boost en verbrand extra kilocalorieën in rust.

Caseïne, een eiwit afkomstig uit melk, en wei, een natuurlijk bijproduct dat ontstaat bij de productie van kaas, zijn gekende opties om na een training te nuttigen om zo het spierherstel te bevorderen. Maar ook de consumptie ervan vóór een loopsessie zou ook een positief effect met zich meebrengen: als je caseïne of wei voor je ochtendtraining nuttigt, verhoog je namelijk je rustmetabolisme doorheen de verdere dag. En die verhoogde stofwisseling is interessant om wat extra kilocalorieën te verbranden.

300 kilocalorieën extra

Een studie, gepubliceerd in The International Society of Sports Nutrition, ging na bij welk type eiwitten het effect op het rustmetabolisme het grootst was. Daarbij lieten de onderzoekers 11 gezonde mannen een matig-intensieve training van 30 minuten op de loopband uitvoeren. Die training deden de testpersonen op vier verschillende ochtenden nadat ze telkens een ander type drankoplossing kregen. Zo bevatte één drank 25 g caseïne, één drank 25 g wei, één drank 25 g maltodextrine (een snelle koolhydraatbron) en één drank helemaal niets, ter controle. Na iedere work-out registreerden de onderzoekers het rustmetabolisme aan de hand van de ‘indirecte calorimetrie-methode’ op twee momenten: één keer meteen na de loopsessie en één keer een halfuur nadien.

Uit de resultaten blijkt dat de deelnemers tot wel 300 keer meer kilocalorieën in rust verbrandden wanneer ze voor hun training een oplossing met 25 gram wei of caseïne dronken in vergelijking met de gesuikerde – of controledrank. Ondanks het gering aantal proefpersonen sluit dit onderzoek wel aan bij eerdere studies die suggereren dat eiwitinname voor de training de calorieverbranding doorheen de dag – en dus gewichtsverlies – bevordert.

Tip: nuttig ’s ochtends wat Griekse yoghurt of hüttenkase zo’n 30 à 60 minuten voor een loopsessie om je ruststofwisseling een boost te geven. Opgelet, want het gaat hier wel om een training aan matige intensiteit. Houd er rekening mee dat je bij een ander type training andere behoeften hebt. Hier lees je bijvoorbeeld wat je kan eten voor een duurloop, intervaltraining of herstelloop.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?