Mechelen jogt voor Finse piste

Drie Mechelse twintigers organiseren zaterdag een loop door de stad. Op die manier hopen ze het stadsbestuur te overtuigen om een Finse piste aan te leggen.

“Zoals overal valt het ook in Mechelen op dat er steeds meer mensen lopen. Een goede ondergrond is cruciaal”, stelt OCMW-raadslid Indrani Muyldermans, een van de initiatiefnemers van de loop, in Gazet van Antwerpen. “Een Finse piste is de oplossing. In Mechelen ontbreekt die.”

“Ik geniet zelf al een tijdje van het lopen”, zegt Indrani. “De kracht van lopen zit hem in de eenvoud. Je hebt er weinig tijd voor nodig, het is goedkoop en je voelt je er heel wat fitter door. Maar als je blessures oploopt omwille van een te harde ondergrond zoals asfalt of beton, is het natuurlijk niet meer gezond. Een goede ondergrond kan het comfort verbeteren.”

Ook Jasper Truyens, lid van de Mechelse atletiekclub RAM, is voorstander van een Finse piste. “Lopen moet zo aantrekkelijk mogelijk zijn. Het comfort en het plezier voor lopers bepaalt of mensen starten met lopen en vooral of ze het ook volhouden. Onze stad kan hierin helpen door een aangename piste aan te leggen met een drainerende onderlaag en een toplaag uit houtsnippers langs een leuk traject.”

Waar die piste moet liggen, laten de ondernemende twintigers over aan het stadsbestuur. “Maar we hebben wel enkele suggesties”, zegt Ann Magette, een fervente loopster. “Wekelijks loop ik twee tot drie keer. Als ik dichter bij het Vrijbroekpark zou wonen dan ging ik meer daar lopen. Ginder kan je al op onverharde ondergrond lopen. Nu loop ik regelmatig van Nekkerspoel, langs de Dijle, naar Muizen en terug. Echt een mooi parcours dat, mee door de GvA Dwars door Mechelen, door vele joggers gelopen wordt. Een loopstrook langs de Dijle lijkt mij ideaal.”

Ook de Kruidtuin, met zijn centrale ligging of een parcours langs andere Mechelse wateren zoals de Vrouwvliet, die als verbinding kan dienen tussen de groene zones Mechels Broek en het Tivolipark of de Leuvense Vaart, zijn volgens het sportieve trio de moeite om verder te onderzoeken.

Schepen van Sport Koen Anciaux was nog niet op de hoogte van het ludieke initiatief. “Maar ik ben het idee van een Finse piste zeker genegen”, reageert hij. Samen met zijn collega van Ruimtelijke Ordening Karel Geys zegt hij al een tijdje uit te kijken naar een geschikte locatie.

De initiatiefnemers verzamelen zaterdagmorgen om 10.45u aan de ingang van provinciaal sport- en recreatiedomein De Nekker. Een kwartiertje later starten ze met hun loop van vijf kilometer, waarbij ze ook halt houden aan het stadhuis op de Grote Markt om hun actie symbolisch kracht bij te zetten. Alle sportieve maneblussers zijn welkom!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?