Massa volk voor HBvL Dwars door Hasselt

Abraham Kipkemoi Yano heeft de 34ste editie van HBvL Dwars door Hasselt gewonnen. Bij de vrouwen was Veerle Van Linden de beste. In het totaal namen meer dan 12.000 lopers deel.

Na grootsteden Antwerpen en Brussel, heeft Hasselt het grootst aantal deelnemers van het land, niet in het minst uit eigen stad. Tel daarbij het goede weer en de talrijke supporters en het mag duidelijk zijn dat Hasselt klaar was voor een bruisende editie van de HBVL Dwars door Hasselt. De kroon op het werk was de HBvL Dwars door Hasselt 15 km. Daarin kende de wedstrijd bij de mannen een snelle start. Na drie kilometer was de kopgroep al uitgedund tot drie man: Jeroen Hendrikx, Laurens Vanderlinden en Abraham Kipkemoi Yano. Die laatste versnelde even nadien en ging solo.

Niemand haalde hem nog in. Yano finishte in 45’07”, Hendrikx was tweede op 39 seconden. Vanderlinden mocht als derde mee het podium, hij finishte 1’20” na de winnaar. Ex-triatleet Rutger Beke haalde ook een knappe zeventiende plaats.

Veerle Van Linden
, dit jaar nog winnares van de DVV Antwerp 10 Miles, nam de beste start bij de vrouwen. Zij slaagde er in de voorsprong op Manuela Soccol, onlangs nog deelnemer aan de olympische marathon, uit te bouwen. Van Linden won in 52’22”, Soccol deed er 21 seconden langzamer over. Derde was Karen Van Proeyen in 53’26”.

YANO:’HEEL BLIJ’

Winnaar Yano was sprakeloos na zijn zege. ‘Ik ben uiteraard heel blij hier te winnen’, aldus de Keniaan. ‘Na mijn versnelling slaagde ik er in om mijn concurrenten achter mij te houden.’

Ook Van Linden was uiteraard blij met de zege. ‘Ik had al lang geen wedstrijd meer gelopen en was dan ook verbaasd dat het zo vlot liep. Omdat ik al na drie kilometer alleen vooraan liep, werd het een ontspannen race. Op het einde voelde ik wel dat Soccol naderde en schroefde ik het tempo nog een beetje op. Uiteindelijk ben ik blij dat ik stand hield.’

KOPGROEP 10 KM SPAT UIT ELKAAR

Om half drie vertrok de Run Hasselt 10 km, de voorlaatste race van de dag. Na een snelle openingsfase was er een kopgroep van drie ontstaan. Na vier kilometer gooide Rudisa Fita Ayanom zijn medekoplopers, onder wie ook Mohammed Laaraj, los. De Keniaan zette solo koers naar de finish en hield stand, hij finishte in 30’55”. Ricardo Floris was tweede op 16″, een kleine minuut na de eerste werd Yenthe Monnens derde.

Bij de vrouwen won Astrid Verhoeven, net als vorig jaar. Stefaan Vanhaverbeke won de Memorial Fernand De Bolle voor handbikers, hij haalde een gemiddelde van maar liefst 33,8 km/u over zijn 15 kilometer.

ELKE KILOMETER MUZIEK

Onderweg konden deelnemers en toeschouwers elke kilometer genieten van muziek: DJ’s, jazz muzikanten, doedelzakspelers, coverbands, … En dat voor alle afstanden. Hiervoor werkte de organisatie samen met de Hasseltse straatmuzikanten. Zelfs op het water was er animatie, in samenwerking met de VVW Hasselt. Het Kolonel Dusartplein bruiste een hele dag van de energie van de lopers én van de (muzikale) animatie. Ook de supporters zorgden mee voor een onvergetelijke ambiance.

Michiel Vanholst won de Run 5 km bij de mannen. Hij haalde het na een spannende spurt van Matthias Pittoors. Katrien Verstraeten was de beste bij de vrouwen, vorig jaar was zij nog de beste in de 3 kilometer. De 5 kilometer was trouwens de populairste afstand met in totaal 3920 deelnemers.

In die Jogging 3 km was de zege bij de mannen voor Jonas Vangeel, bij de vrouwen haalde Drea Vandooren het. Tijdens de eerste wedstrijd van de dag kleurden de straten van Hasselt helemaal geel. 1500 jongens en meisjes jonger dan 12 jaar liepen leerjaar per leerjaar één kilometer tijdens de Chiquita Kids Run. Voor en nadien konden de kinderen terecht in het kidsdorp en was er animatie voorzien door Chiquita, Argenta, Het Belang van Limburg en Essec.

BEDRIJVIGE SCHOLEN

De vertegenwoordigers van de scholen in en om Hasselt waren ook massaal van de partij. 53 lagere, middelbare en hogescholen schreven in totaal meer dan 3500 lopers in.

De bedrijfswereld kon niet achterwege blijven: meer dan 80 bedrijven stonden aan de start, goed voor zowat 2000 sportievelingen.

 

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?