Marathonweekend recap: wereldrecord verpulverd, Europees record bij de vrouwen en twee nieuwe Belgische kampioenen

Het voorbije weekend viel er heel wat marathonnieuws te rapen. Kelvin Kiptum schreef geschiedenis door als eerste marathonloper ooit onder de 2u01-grens te duiken. Sifan Hassan verbeterde het 20 jaar oude Europese record en Chloé Herbiet en Gerd Devos kroonden zich tot Belgische Kampioenen Marathon.

Tijdens de marathon van Chicago verpulverde Kelvin Kiptum het wereldrecord op de marathon in een blitstijd van 2:00:35. De 23-jarige Keniaan verbetert daarmee de oude toptijd van Kipchoge, die vorig jaar 2:01:09 liep in Berlijn. Kiptum schrijft geschiedenis door als eerste marathonloper onder de 2u01′-grens te finishen. Meer nog: Kiptum is de eerste marathonloper die 3 keer onder 2u02’00” loopt, en dat in slechts drie marathons.

De Keniaan Benson Kipruto legde beslag op de tweede plek (2u04’02”). Hij haalde het voor onze landgenoot Bashir Abdi, die een knappe tijd neerzette van 2u04″32.

Op dezelfde marathon verbeterde de Nederlandse Sifan Hassan het 20 jaar oude Europese record bij de vrouwen. Dat stond op naam van de Britse Paula Radcliffe. Met een tijd van 2u13’44” liep Hassan meteen ook de tweede tijd snelste marathon ooit. Hassan liep lange tijd onder het wereldrecord van Tigst Assefa. Die zette twee weken geleden een nieuwe toptijd neer van 2:11:53. De Nederlandse, die dit jaar een bronzen en zilveren medaille veroverde op het WK Atletiek in Budapest, kwam niet aan die tijd, maar het was meer dan genoeg om haar concurrenten achter zich te laten.

Tijdens de ASML Marathon Eindhoven vond gisteren ook het BK marathon plaats. Bij de vrouwen veroverde de 24-jarige Chloé Herbiet de titel in een tijd van 2u27’53”, meteen ook goed voor de snelste Belgische debuuttijd ooit. Bij de mannen wist Gerd Devos zich Belgisch Kampioen te kronen met een tijd van 2u21’19”.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?