Marathontraining om van achterover te vallen

Recent zagen we op Strava gegevens van een marathontraining voorbijkomen. En we moesten er een paar keer naar kijken, want het ging om zeer opmerkelijke cijfers.

Rejean Chiasson is hoofdcoach bij Adidas Runners Toronto en bereidt zich momenteel voor op de Boston Marathon van volgende maand. Het doel van de Canadees is onder de 2 uur en 20 minuten duiken. Een ambitieus plan, wetende dat Chiasson al vijf jaar geen marathon meer gelopen heeft. Langs de andere kant: de regerende Belgische marathonkampioen Stijn De Vulder veroverde zijn titel vorig jaar in 2:19:54.

Zo’n vijf weken voor de Boston Marathon werkte Chiasson een training af van … 42,195 kilometer. Zo’n sessie is zeker geen aanrader voor de recreatieve loper, want ze eist enorm veel van je lichaam, waardoor het herstel te lang duurt en je er eigenlijk meer kwaad dan goed mee doet. Hier vind je trouwens marathontips die wel op maat van de recreatieve loper zijn.

Chiasson behoort echter niet tot de categorie van recreatieve lopers. De gewezen Canadese marathonkampioen loopt tegenwoordig zo’n 200 kilometer per week en werkte zijn marathontraining af in 2:33:55, voor velen onder ons een tijd waarvan we alleen maar kunnen dromen. Zijn traagste kilometer liep Chiasson in 4 minuten en 2 seconden, terwijl 3 minuten en 29 seconden zijn snelste kilometertijd was.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?