Marathontopper maakt statement met deze foto

Deze foto zorgde onlangs voor heel wat ophef over de Grote Plas. Dat had te maken met het standpunt van de dame in kwestie en het feit dat die vrouw allesbehalve de eerste de beste is.

De vrouw op de foto is Lanni Marchant. Lezers van running.be met een fotografisch geheugen kennen haar misschien nog van dit pijnlijke wedstrijdeinde. Maar de Canadese advocate is vooral een topper als het gaat om langeafstandslopen. Zo is ze met 2:28:00 voorlopig de snelste marathonloopster van haar land. Marchant draagt ook een cleane sport hoog in het vaandel en vecht voor gelijkheid tussen man en vrouw. En dat laatste brengt ons bij bovenstaande foto.

Want Marchant wordt veel te vaak naar haar zin herinnerd aan de diverse standaarden voor mannen en vrouwen. “Dat ondervond ik toen ik uitgenodigd werd door de Canadian Women & Girls in Sport parliamentary committee om te praten over vrouwen in de sport”, schrijft ze in een blogpost. Niet iedereen was daarover na afloop even enthousiast. Haar boodschap was: “Kijk naar – en beoordeel – mijn prestatie, niet mijn lichaam.” Maar daarop wezen sommige mensen naar haar sexy loopoutfits en magazinecovers uit het verleden. “Mannelijke atleten zouden nooit zulke reacties krijgen”, reageerde de marathontopper.

Vergelijking

Om haar gelijk te bewijzen, maakte Marchant bovenstaande foto. Die is geïnspireerd op de cover van een looptijdschrift waarop kajakker Adam van Koeverden in bloot bovenlijf (en met loopschoenen) poseert (zie hieronder). Hij kreeg daar nooit reacties op die Marchant doorgaans wel krijgt. Marchant beseft dat ze hiermee niet ineens voor gelijkheid tussen mannen en vrouwen zorgt, maar ze hoopt door deze actie wel meer mensen te doen inzien dat vrouwen die gelijkheid verdienen. “In een ideale wereld wordt er niet over geslacht gesproken als het over sportprestaties gaat”, besluit ze.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?