Marathonman, the movie

De opeenvolging van 365 marathons die Stefaan Engels in februari 2011 tot een goed einde bracht is nu ook verfilmd. 'Marathonman 365' ging woensdagavond in première in Kinepolis Gent.

Engels is zijn record ondertussen dan wel kwijt aan de Spanjaard Ricardo Abad (die 500 marathons in evenveel dagen liep, nvdr), maar dat doet niets af aan de prestatie die de Gentenaar tussen januari 2010 en februari 2011 neerzette.

“Er zijn al veel mensen op de maan geweest, maar we spreken toch ook alleen maar over Neil Armstrong, die er als eerste voet aan de grond zette. Op dezelfde manier is er maar één echte Marathonman, en dat is Stefaan Engels”, sprak de Gentse schepen van Sport Christophe Peeters woensdag bij de sneak preview van Marathonman 365 voor 400 genodigden.

Regisseur Tom Coeman trok voor de film een jaar lang op met Engels, en distilleerde uit honderden uren beeldmateriaal een indrukwekkende documentaire van 52 minuten over het loopavontuur van de Gentenaar. “Ik heb Marathonman leren kennen als iemand die zijn eigen leven boeiend maakt door onmogelijk gewaande doelstellingen te willen realiseren. De man hangt er zijn dromen aan vast, en dat geeft hem die unieke kracht. In deze film is lopen een metafoor voor het leven”, zegt Coeman in Het Nieuwsblad.

“Marathonman 365 focust niet zozeer op het record van Engels, maar wel op de verhalen van pijn, ontgoocheling én euforie die zijn jaar gekleurd hebben. Het is een getuigenis van durven en doen, die je op het puntje van je stoel houdt en je achteraf stil doet worden, ook al ken je al lang het happy end”, luidt het oordeel van de krant over de film.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?