Marathonman maakt zich op voor nieuw wereldrecord

Marathonman Stefaan Engels gaat met de campagne Route 2272 opnieuw voor een wereldrecord. Vanaf 1 mei wil hij in één maand 2.272 kilometer door België lopen met tijdens de laatste acht dagen acht keer 100 kilometer.

Engels wil met Route 2272 naar eigen zeggen opnieuw mensen inspireren. Lopers hoeven niet naar zijn vertrouwde Watersportbaan in Gent te komen om hem te vergezellen, want Marathonman komt naar hen toe. Op 1 mei start Route 2272 met een marathon in Gent. Daarna maakt Engels het zich telkens moeilijker door iedere dag twee kilometer verder te lopen door heel het land.

Op 23 mei zal hij aan 83 kilometer komen om de resterende acht dagen telkens 100 km te lopen. Zo zal hij op 25 mei de laatste 10 km van zijn 100 km lopen op de Stadsloop De Gentenaar. Daarmee doet hij een aanval op het wereldrecord, dat momenteel op naam staat van de Italiaan Enzo Caporaso met zeven wedstrijden van 100 km in zeven dagen. Voor zijn zevende ultramarathon had hij 19 uren en 23 minuten nodig.

Engels wil met deze krachttoer aantonen dat je veel kunt bereiken als je de angst om te falen opzij schuift. “Ik ben bereid om te falen, maar heb me tegelijk zo goed mogelijk voorbereid”, zegt hij. “2.272 kilometer lopen in één maand lijkt gekkenwerk, maar dat hoeft het niet te zijn. Ik wil mijn grenzen verleggen, niet overschrijden.”

WETENSCHAPPELIJKE EN MEDISCHE BEGELEIDING

Stefaan Engels hoopt in zijn missie te salgen dankzij een jaar voorbereiding, 28 jaar ervaring met duursport en een medisch team geruggensteund door VUB-professor inspanningsfysiologie Romain Meeusen. Want als hij net als Caporaso ruim 19 uur nodig heeft voor zijn zevende ultramarathon van honderd kilometer, dan kan hij het wereldrecord vergeten. Het medisch team dat Stefaan Engels zal begeleiden bestaat voorts uit labo Nuytinck (bloedafnames), cardioloog Tim Boussy, osteopate Sigrid Declercq, diëtist Gino De Vriendt, reumatoloog dr. Stefan Goemaere en sportarts Petra Bruggeman.

“We hebben een tool ontwikkeld waarmee we kunnen detecteren wanneer een sporter zijn limieten aan het bereiken is nog voor het echt misloopt”, aldus professor Meeusen, die zich specialiseerde in het fenomeen van overtraining. “Als het knipperlicht begint te branden, kunnen we met het medisch team rond Stefaan ingrijpen en bijsturen om zijn project te redden. De tool heet Spartanova en is een spin-off van de Universiteit Gent en de Vrije Universiteit Brussel. Stefaan zal dagelijks een dagboek invullen met enkele vragen die overtraining helpen detecteren. Spartanova heeft zijn deugdelijkheid bewezen bij heel wat atleten, maar Route 2272 biedt ons een unieke kans om het te gebruiken bij een extreme sporter.”

Een spier- of skeletletsel is nooit uit te sluiten bij iemand die zulke afstanden loopt, maar Stefaan Engels is ervan overtuigd dat Route 2272 hem vooral mentaal op de proef zal stellen. “We hebben vastgesteld dat de gemoedsgesteldheid van een sporter vaak een voorloper is van het fysieke”, zegt professor Meeusen. “Daarom zullen we Stefaan ook onderwerpen aan een Profile of Mood States-test, een psychologische vragenlijst waarmee we hoogte kunnen krijgen van zijn mentale gesteldheid.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?