Marathonman loopt z’n 365ste

Stefaan Engels is in zijn opzet geslaagd. De Gentenaar liep in Barcelona zijn 365ste marathon in evenveel dagen. Herbeleef het jaar van Marathonman in de fotospecial!

Stefaan Engels overschrijdt de finish van zijn 365ste marathon op rij. (foto belga)


Om de bewegingsarmoede aan de kaak te stellen besloot Engels op 1 januari 2010 aan de Gentse Watersportbaan aan een recordreeks van 365 marathons in een jaar tijd te beginnen. Een blessure gooide al snel roet in het eten en Engels zag zich genoodzaakt om enkele marathons met een handbike af te werken.

Om geen controverse te veroorzaken over de geldigheid van het record, begon hij op 6 februari opnieuw van nul. Uiteindelijk eindigde hij zijn indrukwekkende reeks een jaar later in de straten van Barcelona. Engels werkte zijn laatste marathon af in 4u21’59”. Alles tezamen was hij dus goed voor 401 opeenvolgende marathons.

De ‘Marathonman Feel Good Tour 365’ bracht Engels het afgelopen jaar langs talloze steden in Europa en Noord-Amerika. De Gentse loper nam deel aan de prestigieuze marathons van Athene en New York. Eind maart 2010 brak hij zelfs het wereldrecord van 52 opeenvolgende marathons van de Japanner Kusaka.

ENGELS: ‘DIT NOOIT MEER’

“Het is een cliché, maar nu het voorbij is, besef ik nog niet goed wat ik heb gerealiseerd”, aldus Engels. “365 dagen is gigantisch lang, er komt geen einde aan. Ik heb er dan nog een blessure bij gehad, dus uiteindelijk ben ik 401 dagen in de weer geweest.”
 
“Het mentale aspect is heel zwaar geweest, dat heb ik misschien wel het meest onderschat. Maar moeilijk gaat ook, het is uiteindelijk gelukt.”

Stefaan Engels: ‘Ik heb een fantastisch jaar meegemaakt, maar ik ben blij dat het gedaan is.’
“Het dieptepunt was ongetwijfeld mijn blessure. Daar zit je dan in die rolstoel, in de kou, na 18 dagen al. Dat zag er niet goed uit, maar kijk: het wonder is geschied. Daarna heb ik ook geen grote lichamelijke problemen meer gekend. Natuurlijk waren er nog heel wat hindernissen zoals al dat reizen, de jetlags, de hoogteverschillen, iets verkeerds eten enzovoort.”

Met zijn stunt wilde Marathonman mensen aan het lopen krijgen en ook in dat opzet lijkt hij geslaagd. “Ik ken tientallen mensen die op 1 januari 2010 hier stonden te bibberen om 5 km te lopen en een jaar later lopen ze gemakkelijk een marathon mee met mij. Het groepsgevoel heeft het hem gedaan.”

Een herhaling van deze stunt zit er niet in. “Ik zou het niemand aanraden en zelf ga ik het ook nooit meer doen. Met wat ik nu weet, zou ik er zelfs nooit aan zijn begonnen. Maar als je je engageert voor een project, moet je het volhouden. Ik heb een fantastisch jaar meegemaakt, maar ik ben blij dat het voorbij is. Dit kan je geen twee keer doen.”


Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?